CIJENA RATA

Izraelske novine na naslovnici objavile fotografije djece ubijene u Gazi

Te dnevne novine, najstarije u Izraelu, u saradnji s "New York Timesom" objavile su fotografije, dob i priče žrtava starih između šest mjeseci i 17 godina

Palestinski tinejdžer sakuplja krhotine u ruševinama uništene džamije u Beit Lahiji, u sjevernom pojasu Gaze. AFP

A. J.

27.5.2021

Na naslovnici izraelskih dnevnih novina Haaretz objavljene su fotografije 67 palestinske djece i tinejdžera koji su izgubili živote u posljednjim sukobima između Izraela i Pojasa Gaze.

- Ovo je cijena rata - stoji na naslovnici Haaretza uz portrete ubijenih.

Te dnevne novine, najstarije u Izraelu, u saradnji s "New York Timesom" objavile su fotografije, dob i priče žrtava starih između šest mjeseci i 17 godina. Ukupno je u izraelskom bombardiranju ubijeno 254 Palestinca, tvrdi ministarstvo zdravstva Gaze, a četvrtina poginulih su djeca.

Haaretz je priče o ubijenima objavio manje od sedam dana nakon što je na snagu stupilo primirje kojim je završena posljednja eskalacija sukoba između Palestinaca i Izraela, u vrijeme dok židovskom državom traje politička kriza zbog četvrtog neuspjelog pokušaja premijera Benjamina Netanjahua da formira vladu u posljednje dvije godine, piše Hina.

Palestinci optužuju Izrael da je potaknuo sukobe deložacijama u jerusalemskoj četvrti Šeik Džarah i blokiranjem pristupa vjernicima džamiji El-Aksa u vrijeme islamskih blagdana, dok Izrael svoje napade na Gazu opravdava pravom na odbranu od islamističke grupe Hamas.

Izraelska vojska objavila je da je dio djece poginule u Gazi ubijeno krivo usmjerenim raketama palestinskih militanata. U Izraelu je u sukobu ubijeno 13 ljudi, uključujući 5-godišnje dijete i 16-godišnjaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.