BRISEL

Borelj: Brže do novih sankcija protiv Bjelorusije

Evropski lideri su bili jasni, ali oni ne donose odluke, samo smjernice, kazao Borelj

Žosep Borelj. AFP

Fu. M.

27.5.2021

Šef diplomatije EU Žosep Borelj (Josep Borrell) kaže da EU mora brže da se kreće u pravcu donošenja novih sankcija protiv bjeloruskih vlasti odgovornih za prinudno spuštanje aviona i hapšenje dvoje putnika na aerodromu u Minsku.

Poručio je da će gost sljedećeg sastanka Vijeća Evropske unije u junu u Briselu biti Svetlana Tihanovskaja, lider bjeloruske opozicije u azilu.

- Evropski lideri su bili jasni, ali oni ne donose odluke, samo smjernice. Na ministrima vanjskih poslova je da donesu odluke. Moramo brže da se krećemo i rad na novim sankcijama već je počeo - poručio je Borelj.

On dodaje da je paket tzv ”personalnih sankcija” koji se odnosi na novu listu osoba koje će biti pod EU restrikacijama već gotov i da će biti usvojen pisanim putem prije junskog sastanka Vijeća EU.

- Prijelozi o ekonomskim i sektorskim sankcijama još nisu definisani. Na njima se radi na tehničkom nivou Vijeća gdje će zemlje članice predložiti svoje ideje o tome koje ekonomske sektore Bjelorusije treba ciljati. Taj paket će biti usvojen na sljedećim sastanku Vijeća EU - kaže Borelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.