KORONAVIRUS

Nizozemska popušta mjere, od 5. juna ukida lockdown

Za festivale i koncerte koji za prisustvo zahtijevaju negativan test na COVID-19 neće biti limitiran broj prisutnih

Ponovo će biti otvoreni muzeji i kulturni centri. Anadolija

N. Aj. / Anadolija

29.5.2021

Vlasti u Nizozemskoj su saopćile kako će 5. juna početi treća faza popuštanja mjera uvedenih protiv širenja zaraze koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer privremene nizozemske vlade Mark Rute (Rutte) i ministar zdravstva Hugo de Jonge saopćili su kako će treća faza popuštanja mjera početi 5. juna, četiri dana prije nego što je planirano.

- Ovaj korak znači kraj lockdowna - rekao je Rute.

Dodao je kako, ukoliko se stanje bude popravljalo, od 30. juna će doći do novih ublažavanja mjera.

Ranije su ugostiteljski objekti usluge mogli pružati samo na otvorenom i u baštama, a od 5. juna će moći primiti ne više od 50 mušterija u zatvorenom prostoru, ali uz poštivanje socijalne distance i ostalih propisanih mjera.

Ponovo će biti otvoreni muzeji i kulturni centri. Projekcije i predstave moći će biti održavane s najviše 50 posjetilaca. Dvorane kapaciteta 1.000 mjesta moći će primiti 250 gledalaca.

Za festivale i koncerte koji za prisustvo zahtijevaju negativan test na COVID-19 neće biti limitiran broj prisutnih. Umjetničke galerije, kazina, igraonice i saune moći će primiti 50 posjetilaca.

Mjesta na kojima se prodaju alkohol i kanabis moći će raditi do 22 sata, umjesto do 20 kao do sada. Barovi ostaju zatvoreni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.