NOVINARI SMETNJA REŽIMU

Lukašenko bez milosti: I on udara na novinare, danas uhapšen urednik Aleksej Šota

Bjeloruska vlast je počela oštar obračun sa protivnicima kada su poslije predsjedničkih izbora 9. avgusta 2020. širom zemlje izbili masovni antivladini protesti

Lukašenko provodi represiju. Agencije

E. T. / TASS

30.5.2021

Vlasti u Bjelorusiji danas su uhapsile Alekseja Šotu, glavnog urednika bjeloruskog popularnog portala. Ovo hapšenje dolazi u vremenu teške situacije u ovoj zemlji, odnosno sve veće represije nad protivnicima predsjednika države Aleksandra Lukašenka.

Portal Hrodna.life iz grada Grodno prenio je svjedočenje Šotine bivše žene da su ga uhapsili neidentifikovani muškarci koji su autobusom došli do njegove kuće, navodi Asošiejted pres.

Da je Šota uhapšen potvrdilo je Bjelorusko udruženje novinara, prenijela je ruska agencija TASS.

Šota je sarađivao sa najpopularnijim bjeloruskim portalom Tut, čiji su rad vlasti nedavno zabranile, nakon hapšenja 15 zaposlenih.

Sud u Grodnu, petom po veličini bjeloruskom gradu, u martu je osudio Šotu za širenje ekstremističkog materijala i izrekao mu novčanu kaznu, navodi TASS.

Obračun bjeloruskih vlasti sa neistomišljenicima eskalirao je prošle nedjelje, kada su opozicioni aktivista Roman Protaševič i njegova djevojka uhapšeni na aerodromu u Minsku, nakon što je avionu u kojem su bili, na letu od Grčke do Litvanije preko Bjelorusije, naloženo da promijeni pravac zbog navodne prijetnje bombom.

Bjeloruska vlast je počela oštar obračun sa protivnicima kada su poslije predsjedničkih izbora 9. avgusta 2020. širom zemlje izbili masovni antivladini protesti.

Protesti zbog zvaničnih rezultata glasanja, prema kojima je Lukašenko dobio više od 80 odsto glasova, trajali su sve do zime, uprkos nastojanju vlasti da ih uguše hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima.

Zbog učešća na demonstracijama od avgusta je uhapšeno više od 34.000 ljudi, od kojih je policija hiljade brutalno pretukla. Na meti vlasti našli su i nezavisni mediji, a hapšeni su i novinari koji su izvještavali sa protesta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.