KRŠENJE ZAKONA

Bjelorusija ograničila mogućnost građana da napuste zemlju

Napuštanje zemlje kopnom moguće je najviše jednom u šest mjeseci

A. Ka.

Bjelorusija: Putovanje vazduhom ostaje slobodno

Foto: EPA


Bjelorusija je svojim građanima ograničila mogućnosti da zemlju napuste kopnom, dozvoljavajući napuštanje zemlje samo onima koji imaju dozvole stalnog boravka u stranoj državi, dok je opozicija to ocijenila kao "apsolutno kršenje zakona".

Bjeloruska granična služba je danas u poruci na društvenoj mreži Telegram navela da samo „građani koji posjeduju dokument koji potvrđuje njihovo ovlaštenje da trajno borave u stranoj državi“ imaju pravo da napuste Bjelorusiju.

Dodaje se da „dozvola za privremeni boravak ne predstavlja razlog za putovanje u inostranstvo“.

Bjelorusija je uvela ograničenja za putovanja u inostranstvo u decembru 2020. godine, zvanično zbog pandemije koronavirusa. Napuštanje zemlje kopnom moguće je najviše jednom u šest mjeseci.

- Režim Lukašenka ozbiljno je ograničio pravo Bjelorusa da putuju, tvrdeći da određeni razlozi nijesu dovoljni za napuštanje Belorusije - naveo je na Twitteru Valerij Kovalevski, savjetnik za spoljne poslove liderke opozicije Svetlane Tikhanovske.

Kovaleski je dodao da Ustav ne predviđa nikakve uslove za izlazak iz zemlje, ocjenjujući da to predstavlja „apsolutno kršenje zakona“.

Putovanje vazduhom ostaje slobodno, ali su moguće destinacije ograničene jer je Evropska unija zabranila bjeloruskim avionima da prelijeću njen vazdušni prostor, kao reakcija na hapšenje protivnika Minska i preusmjeravanje aviona u kojem se nalazio.

Nekoliko desetina Bjelorusa je proteklih mjeseci pobjeglo iz zemlje, ponekad ilegalno prelazeći granicu, kako bi izbjegli talas represije od spornih predsjedničkih izbora održanih u avgustu 2020. godine.

Više o temi Bjelorusija

UZNEMIRUJUĆE
Bjeloruski aktivist ubo se u vrat na sudu
NA VRH

Podijeli članak na