POSLIJE STUDIJE

Novi zakon Vatikana kriminalizuje slučajeve seksualnog zlostavljanja

Zakon Vatikana sada predviđa da i svetovna lica koja obavljaju funkcije unutar crkve mogu da budu kažnjena zbog sličnih seksualnih zločina

Papa Franjo: Promijenio crkevni zakon. EPA

A. Ka.

1.6.2021

Papa Franjo je promijenio crkveni zakon kako bi se eksplicitno kriminalizovali slučajevi seksualnog zlostavljanja koje počine sveštenici koji zloupotrebljavaju svoj položaj. Zakon Vatikana sada predviđa da i svetovna lica koja obavljaju funkcije unutar crkve mogu da budu kažnjena zbog sličnih seksualnih zločina.

Nove odredbe, koje su objavljene u utorak, poslije studije koja je trajala 14 godina, dio su izmijenjenog odjeljka krivičnog zakona Vatikanovog zakona kanonskog prava, internog pravnog sistema Katoličke crkve, koja ima 1,3 milijarde vjernika.

Najznačajnije promjene su sadržane u dva člana zakonika, 1395 i 1398, a treba da riješe najveće nedostatke u načinu na koji je crkva pristupala slučajevima seksualnog zlostavljanja. Zakon priznaje da i odrasle osobe mogu biti žrtva sveštenika koji zloupotrebljavaju svoj autoritet, kao i da svetovna lica u službi crkve, kao što su direktori u školama ili računovođe u parohijama, mogu da budu kažnjene zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnika, kao i odraslih vjernika.

Vatikan također kriminalizuje “pripremanje” maloljetnika i ranjivih odraslih osoba od strane sveštenika, kao što je primoravanje na gledanje pornografije. To je prvi put da crkveni zakon zvanično priznaje kao krivično djelo metodu koju koriste seksualni predatori da bi izgradili odnos sa svojim žrtvama, a zatim ih seksualno eksploatisali.

Zakonom se takođe eliminiše veliki dio diskrecione prakse koja je godinama omogućavala biskupima i drugim visokim zvaničnicima crkve da ignorišu ili zataškavaju slučajeve zloupotreba, i jasno stavlja na znanje da će se smatrati odgovornim za prestupe i nemar ako ne istraže i sankcionišu na pravi način svešteničke prestupe.

Novi zakon stupa na snagu 8. decembra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.