JEZIV SLUČAJ U BELGIJI

Pet muškaraca silovalo 14-godišnjakinju, nesretna djevojčica se ubila

Slike napada su podijeljene na internetu

Policija uhapsila napadače. Ilustracija

A. Ka. / Srna

2.6.2021

Pet muškaraca od kojih su trojica maloljetni uhapšeni su u Belgiji zbog sumnje da su grupno silovali četrnaestogodišnjakinju, koja se nakon toga ubila.

Prema belgijskim medijima, slike napada su podijeljene na internetu. Žrtva je sebi oduzela život četiri dana kasnije, navodi BBC.

Tužioci kažu da su trojica osumnjičenih maloljetnika u instituciji za mlade, dok su dvojica od 18 i 19 godina uhapšeni i pojavit će se danas pred sudom.

Tužilaštvo je potvrdilo da se protiv njih sada vodi istraga zbog "djela koja su se dogodila neposredno prije smrti žrtve".

Kako javljaju belgijski mediji, djevojčica je dogovorila susret sa muškim prijateljem na groblju u Gentu 15. maja. Međutim, on je navodno došao sa još četvoricom osumnjičenih i napao žrtvu.


Slike napada objavljene su na društvenim mrežama.

- Ove slike su joj bile posljednja slamka, čitav njen svijet se srušio - rekao je njen otac flamanskom listu "Het Nijeusblad" (Het Nieuwsblad).

Slučaj je doveo do snažnog odgovora belgijskih političara, a državni sekretar za ravnopravnost Sara Šlic (Sarah Schlitz) obećala je da će preduzeti mjere da spriječi dijeljenje slika seksualnog zlostavljanja na mreži.

- Distribucija takvih slika na društvenim mrežama nije samo nepodnošljiva, već je i potpuno nezakonita. To jednostavno ne bi trebalo biti moguće - rekla je ona, dodajući da će se njen tim sastati sa predstavnicima kompanija društvenih mreža kako bi razgovarali o tome.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.