BIVŠI NJEMAČKI KANCELAR

Gerhard Šreder ljubi 24 godine mlađu: Zbog broja propalih brakova prozvali su ga Audi

Bivši kancelar i nekadašnji lider njemačkih socijalista ima prilično turbulentan ljubavni živo

Gerhard Šreder i Soyeon Šreder-Kim. Agencije

A. Ka.

2.6.2021

Bivši njemački kancelar Gerhard Šreder (Schröder) mora platiti 30 miliona wona (oko 22.144 eura) bivšem suprugu svoje sadašnje žene, piše Daily Telegraph.

Naime, tako je odlučio južnokorejski sud koji je presudio da je upravo Šreder izazvao razvod braka svoje današnje supruge Soyeon Šreder-Kim i njenog bivše supruga, inače plastičnog hirurga.

Negirala optužbe

Dotični je gospodin pred sudom izjavio da je on pristao na razvod sa svojom bivšom suprugom 2017. godine pod uvjetom da ona okonča vezu sa Šrederom. No, samo godinu dana kasnije Soyeon Kim se udala za bivšeg njemačkog kancelara.

Gospođa Šreder Kim je optužbe negirala i rekla da je brak nje i njenog bivšeg supruga "već završio" u trenutku kada je upoznala Šredera.

- Tada smo već živjeli odvojeno, poručila je Soyeon Kim.

Inače, bivši kancelar i nekadašnji lider njemačkih socijalista ima prilično turbulentan ljubavni život. Gospođa Šreder-Kim njegova je već peta žena, uz to da je Gerhard od Soyeon stariji 24 godine.


Njih dvoje upoznali su se na konferenciji u Seulu 2015. godine na kojoj je Šreder-Kim radila kao prevoditeljica. U to je vrijeme još bila u braku. Četiri godine kasnije njen je bivši suprug tužio bivšeg njemačkog kancelara ističući da je Šrederova afera sa Soyeon uništila njegov brak.

Preljub je sve do 2015. bio ilegalan u Južnoj Koreji, a kazna za "bračno zastranjenje" mogla je biti i do dvije godine zatvora. Prije nego je zakon promijenjen, po njemu je osuđeno čak 53.000 građana i građanki Južne Koreje. Danas je pravosudni okvir takav da preljub može biti razlog za podizanjem civilne tužbe.

Gerhard Šreder na čelu Njemačke bio je čak sedam godina (1998.-2005.), a otkako je napustio poziciju polako se pretvara u prilično kontroverznu figuru. Nakon izlaska iz politike zaradio je milione eura radeći za ruske energetske kompanije. Štaviše, u Moskvi je izgradio toliko dobre veze da ga se često optužuje da lobira za Putina, što on negira.

Optužbe Navaljnog

Tako je na stranu Rusije stao poslije aneksije Krima 2014. te dovodio u pitanje optužbe lidera ruske opozicije Navaljnog da iza njegovog trovanja stoji Kremlj. Sam Navaljni je Šredera opisao kao "Putinovog čovjeka".

S druge strane, Šrederov ljubavni život omiljena je meta njemačkih tabloida koji su ga zvali "Audi" zbog njegova četiri braka (Logo Audija naime ima četiri povezane kružnice), sve dok se nije oženio i peti put.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.