IZRAEL

Finaliziraju koalicionu vladu: Netanjahu na korak do odlaska u opoziciju

Čelnik Ujedinjene Arapske liste Mansour Abbas potpisao je koalicijski sporazum s Yairom Lapidom iz Yesh Atida i ovlastio ga da predsjedniku kaže da je formirana vlada

Benjamin Netanjahu: 12 godina na vlasti. Agencije

A. Ka.

2.6.2021

Protivnici izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) finaliziraju koalicionu vladu kako bi okončali njegovu dvanaestogodišnju vladavinu, najdužu od svih izraelskih lidera, prije isteka roka koji je u ponoć po lokalnom vremenu.

Kako prenosi izraelski "Haaretz", čelnik Ujedinjene Arapske liste Mansour Abbas potpisao je koalicijski sporazum s Yairom Lapidom iz Yesh Atida i ovlastio ga da predsjedniku kaže da je formirana vlada.

Kako se nastavljaju pregovori o osiguranju koalicije, Yair Lapid i Naftali Bennett trebali bi objaviti vladu prije isteka roka, šaljući premijera Netanjahua u opozicijske klupe nakon 12 godina na vlasti. To bi značilo da će glasanje o povjerenju novoj vladi biti zakazano najkasnije za sljedeću srijedu.


U slučaju da se razgovori odlože i do tada ne postignu konačni dogovori, predsjednik bi u ponedjeljak mogao formalno obavijestiti parlament o novoj vladi, efektivno odgađajući glasanje za još jednu sedmicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.