TRAŽE ADEKVATNU KAZNU

Blokirana raskrsnica u Mineapolisu, ponovo protesti zbog ubistva Džordža Flojda

Lokacija na kojoj se demonstranti okupljaju je neformalno poznata kao Trg Džordža Flojda

Trg Džordža Flojda. AFP

A. K.

3.6.2021

Uklonjene su betonske barijere, umjetnička djela, cvijeće i drugi predmeti sa raskrsnice u Mineapolisu koja je postala spomen obilježje na Džordža Flojda (George Floyd), čije je ubistvo prošle godine od strane policije podstaklo pokret za rasna prava u SAD.

Neki od stanovnika naselja izrazili su nezadovoljstvo što je ova raskrsnica zatvorena za saobraćaj skoro godinu dana, a grupa demonstranata okupila se i danas na ovoj lokaciji, neformalno poznatoj kao Trg Džordža Flojda i postavila improvizovane barijere nakon što su gradske ekipe uklonile betonske blokade, prenosi AP.


Blokirana raskrsnica. AFP

Oni su sa svog protesta poručili da neće odustati dok odgovorni za ubistvo 46-godišnjeg Afroamerikanca 25. maja 2020. ne budu adekvatno kažnjeni.

Tužilaštvo države Minesota zatražilo je 30-godišnju zatvorsku kaznu za bivšeg policajca Dereka Šovina (Chauvin), koji je u aprilu osuđen za ubistvo Džordža Flojda. Šovinovi advokati tražili su uslovnu kaznu uz vrijeme koje je već proveo u pritvoru.

Policajca Šovina, koji je klečao na vratu Džordža Flojda više od devet minuta, porota u Mineapolisu proglasila je krivim po sve tri tačke optužnice – za ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.