NAKON RIGOROZNOG PREGLEDA

"Pfizerova" vakcina za djecu odobrena u Velikoj Britaniji

Regulatorna agencije za lijekove i zdravstvene proizvode će pratiti sigurnost vakcina

"Pfizer" je odobren za upotrebu kod starijih od 16 godina. AFP

A. K.

4.6.2021

Vakcina "Pfizer-BioNTech" odobrena je u Velikoj Britaniji za djecu uzrasta od 12 do 15 godina, nakon što je je ustanovljeno da je sigurna za ovu starosnu grupu.

MHRA navodi da je provela "rigorozan pregled" vakcine kod adolescenata. Odbor za vakcine u Velikoj Britaniji sada će odlučiti da li djeca trebaju dobiti vakcinu.

Vakcina "Pfizer" već je odobrena za upotrebu kod ljudi starijih od 16 godina, javlja BBC. Izvršna direktorka Regulatorna agencije za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA), rekla je da će se pažljivo pratiti sigurnost vakcina u dobi od 12 do 15 godina.

- Nijedno odobrenje neće biti odobreno ukoliko se ne ispune očekivani standardi sigurnosti, kvaliteta i efikasnosti - rekla je.

Zajednički odbor za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) sada mora savjetovati vladu da li bi ovu starosnu grupu trebalo vakcinisati u sklopu vakcinalne kampanje u Velikoj Britaniji.

Glasnogovornik Odjela za zdravstvo i socijalnu zaštitu rekao je da će ga "voditi stručni savjetnici i da će se ažurirati u dogledno vrijeme".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.