SUSPENDIRAN OD JANUARA

Facebook blokirao Trampov profil na dvije godine

Osim toga, Tramp ne može koristiti ni Instagram, Twitter, YouTube i Snapchat

Suspendiran na nekoliko tehnoloških platformi. AFP

A. K.

4.6.2021

Facebook profil bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) suspendiran je na dvije godine, objavila je kompanija u odluci koja je uslijedila nakon višemjesečne rasprave o budućnosti bivšeg predsjednika na društvenim mrežama.

- S obzirom na ozbiljnost okolnosti koje su dovele do suspenzije g. Trampa, vjerujemo da su njegovi postupci predstavljali ozbiljno kršenje naših pravila koja zaslužuju najvišu kaznu dostupnu prema novim protokolima o izvršenju. Suspendiramo njegove račune na dvije godine, stupajući na snagu od datuma početne suspenzije 7. januara ove godine - rekao je Nik Kleg (Nick Clegg),potpredsjednik Facebooka za globalne poslove.


Procjena rizika

Na kraju razdoblja suspenzije, rekao je Facebook, sarađivat će sa stručnjakom na procjeni rizika za javnu sigurnost koji predstavlja vraćanje Trampovog računa.

- Procijenit ćemo vanjske faktore, uključujući slučajeve nasilja, ograničenja mirnog okupljanja i druge oznake građanskih nemira. Ako utvrdimo da i dalje postoji ozbiljan rizik za javnu sigurnost, produžit ćemo ograničenje na određeno vremensko razdoblje i nastaviti s ponovnom procjenom dok se taj rizik ne povuče - napisao je kleg.

Odluka dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je nadzorni odbor Facebooka, nezavisnog savjetodavnog odbora akademika, medijskih ličnosti i bivših političara, preporučio početkom maja da se Trampov račun ne vraća.


Napad na Kapitol

Ipak, nadzorni je odbor konačnu odluku o Trampovoj sudbini vratio samom Facebooku, dajući kompaniji šest mjeseci da uputi konačni poziv.

Bivši predsjednik suspendiran je od januara, nakon napada njegovih pristalica na Kapitol koje su pokušale srušiti srušiti predsjedničke izbore 2020. godine. Kompanija je suspendirala Trampove Facebook i Instagram račune zbog objava u kojima se činilo da hvali postupke protestanata, rekavši da njegovi postupci predstavljaju prevelik rizik da bi mogao ostati na platformi.

Nakon nereda u Kapitolu, Tramp je suspendiran s nekoliko glavnih tehnoloških platformi, uključujući Twitter, YouTube i Snapchat. Twitter je od tada svoju zabranu učinio trajnom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.