ČETIRI OSOBE RANJENE

Novinari poginuli u Azerbejdžanu, vozilom naišli na minu

Navedeno je da ovaj incident u Kelbadžaru još jednom pokazuje da je mine na ovom području namjerno podmetnula Armenija

A. K.

4.6.2021

Siraj Abišov i Arif Alijev. Ministarstvo vanjskih poslova Azerbejdžana

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Azerbejdžan obavijestilo je o tragičnoj smrti dvojice novinara koji su se nalazili u vozilu koje je naletjelo na protivtenkovsku minu.

- Prema zajedničkim informacijama Generalnog tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Azerbejdžan, u jutro 4. juna 2021. godine, vozilo u kojem su bili članovi filmske ekipe naletjelo je protivtenkovsku minu na putu u Susuzlugu, selu Kelbadžar oblasti. Kao rezultat eksplozije, poginula su dva člana filmske ekipe, operater azerbejdžanske televizije Siraj Abišov i dopisnik azerbejdžanske državne novinske agencije Maharram Ibrahimov, kao i predstavnik oblasne izvršne vlasti Arif Alijev, a četiri osobe su ranjene. Izražavamo duboko saučešće porodicama i prijateljima žrtava i molimo se za oporavak ranjenih - saopćeno je.


Namjerno podmetanje

Azerbejdžan stalno pokreće, na međunarodnom nivou, pitanje namjernog podmetanja mina u velikom obimu od strane Armenije na teritorijama Azerbejdžana, grubo kršeći međunarodno humanitarno pravo, uključujući Ženevske konvencije iz 1949.

Navode da ovaj incident u Kelbadžaru još jednom pokazuje da je mine na ovom području namjerno podmetnula Armenija tokom prinudnog povlačenja oružanih snaga Azerbejdžana nakon kontraofanzivnih operacija. Cilj je nanijeti što veću štetu Azerbejdžanu i stvoriti dodatne prepreke za civilno stanovništvo koje se vraća svojim kućama.

- Ovakvo ponašanje Armenije i dalje predstavlja glavnu prepreku postizanju mira, bezbjednosti i saradnje u regionu.


Poziv međunarodnoj zajednici

Armenija snosi svu odgovornost za civile Azerbejdžance koji mogu postati žrtve nagaznih mina dok obavljaju svoje dužnosti.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da ne zatvara oči pred grubim kršenjem međunarodnih obaveza Armenije, uključujući politiku namjernog postavljanja nagaznih mina, kao i da zahtijeva da Armenija ispunjava svoje obaveze prema međunarodnom pravu.

Sa svoje strane, Azerbejdžan će preduzeti sve odgovarajuće, uključujući zakonske mjere, kako bi osigurao mir i bezbjednost - zaključeno je u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.