KRILI OD JAVNOSTI

Skandal u Njemačkoj: Maske vrijedne milijardu eura idu u spalionicu?

Ministarstvo zdravlja nabavilo stotine miliona maski iz Kine koje su se, kako sada otkriva magazin Špigel, pokazale neupotrebljivim

Maske će morati uništiti. Ilustracija

A. Ka.

5.6.2021

Novi skandal trese Ministarstvo zdravlja i ministra Njemačke Jensa Špana. Prema pisanju Špigela, ministarstvo je prošle godine nabavilo neupotrebljive maske iz Kine koje će morati da se unište. Do danas su to krili od javnosti.

Početkom proljeća prošle godine, kada je pandemija punom snagom pogodila Evropu, u Njemačkoj je uvedena obaveza "pokrova za usta i nos", recimo u prodavnicama. Ta formulacija nije izabrana slučajno – dovoljno je bilo nositi maramu ili šal preko usta i nosa, ili bilo kakvu masku iz domaće radinosti. Jer, prave bolničke ili FFP2 maske u trgovinama i apotekama nisu mogli da pronađu ni najveći entuzijasti.

U toj panici je Ministarstvo zdravlja nabavilo stotine miliona maski iz Kine koje su se, kako sada otkriva magazin Špigel, pokazale neupotrebljivim. U Njemačkoj su dobile dozvole na brzaka, bez valjanog testiranja, ali su uglavnom ostale u magacinima.

Interna prepiska u koju nedjeljnik Špigel ima uvid pokazuje da Ministarstvo zdravlja koje predvodi demohrišćanin Jens Špan mjesecima vodi žustru prepisku sa Ministarstvom rada koje vodi socijaldemokrata Hubertus Hajl. Jer, Ministarstvo rada na kraju izdaje upotrebne dozvole za maske, a ove nije htjelo da odobri.

Španovo ministarstvo je čak, prema pisanju nedjeljnika, pokušavalo da maske, umjesto u redovnu upotrebu, podijeli primaocima socijalne pomoći, osobama sa invaliditetom i beskućnicima.

Sada se navodno sprema kompromis: neupotrebljive maske valja proglasiti nacionalnom rezervom, sačekati da im kroz četiri godine istekne rok upotrebe, i onda ih spaliti.

- Milijardu evra završit će u đubretu - piše Špigel.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.