PRVA DOSTAVA

Tajvan se žalio da ne može do vakcina zbog Kine, SAD će mu donirati 750.000 doza

Japan je u petak Tajvanu besplatno isporučio 1,24 milijuna doza vakcina "AstraZenece"

Dakvort na aerodromu Songshan, u središtu Tajpeja. AFP

A. J.

6.6.2021

SAD će donirati Tajvanu 750.000 doza vakcina protiv koronavirusa kao dio plana raspodjele vakcina u svijetu, kazala je to danas američka senatorica Tami Dakvort (Tammy Duckworth).


Tajvan se suočava sa skokom u broju zaraženih, ali je pogođen i s nedostatkom cjepiva u svijetu. Tajvan je vakcinisao samo tri posto od 23,5 miliona stanovnika, a većina je dobila samo prvu dozu vakcine.


Dakvort je istaknula da će Tajvan dobiti 750.000 doza vakcina u sklopu prve dostave američkih donacija. Dakvort je to kazala na aerodromu Songshan, u središtu Tajpeja, nakon dolaska u kratku posjetu s kolegama senatorima Denom Salivanom (Dan Sullivan) i CKristoferom Konsom (Christopher Coons).


- Za SAD je bilo od presudne važnosti da Tajvan bude uključen u prvu grupu koja će dobiti vakcine, jer prepoznajemo vašu hitnu potrebu te cijenimo naše partnerstvo - rekla je Dakvort na konferenciji za medije.

Senatori, koji su inače na Tajvan stigli avionom američkog ratnog vazduhoplovstva, također će se sastati i s predsjednikom Tajvana kako bi raspravljali o sigurnosnim i drugim pitanjima.

Tajvan se žalio na Kinu, koja taj demokratski otok svojata kao svoj teritorij, da pokušava spriječiti Tajvan u nabavci vakcina iz međunarodnih izvora, a što je Peking odbacio.


Japan je u petak Tajvanu besplatno isporučio 1,24 milijuna doza vakcina "AstraZenece", što je gotovo udvostručilo količinu vakcina koje je Tajvan do sada dobio, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.