REAKCIJE

Stoltenberg: Saradnja Moskve s Pekingom i Minskom ozbiljan izazov za NATO

Kada je riječ o odnosima sa Rusijom, Stoltenberg navodi da će se Alijansa držati strategije ograničavanja i dijaloga

Stoltenberg: Uspon Kine predstavlja fundamentalnu promjenu u globalnoj ravnoteži moći. Agencije

A. J. / Srna

6.6.2021

Saradnja Rusije i Kine predstavlja novu dimenziju i ozbiljan izazov za NATO, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je za njemački sedmičnik "Velt am zontag" podsjetio da saradnja Rusije i Kine postaje sve bliža. Naveo je i da su članice NATO-a ozbiljno su zabrinute zbog bliske saradnje Rusije i Bjelorusije


- Smatramo da su Rusija i Kina u posljednje vrijeme razvile bližu političku i vojnu saradnju - istakao je Stoltenberg, uz napomenu da Moskva i Peking sve češće koordinišu svoje postupke u međunarodnim organizacijama, uključujući UN.



Stoltenberg je rekao da Rusija i Kina održavaju zajedničke vojne vježbe, duže letove aviona i pomorske operacije, kao i to da aktivno razmjenjuju iskustva na polju upotrebe vojnih sistema i kontrole interneta.



Rekao je da Bjelorusija postaje sve više zavisna od Rusije, te da postoji zabrinutost zbog saradnje Minska i Moskve u posljednjih nekoliko mjeseci.


- NATO je odbrambeni savez. Ne želim da previše spekulišem, ali oprezni smo i vrlo pažljivo pratimo događaje u Bjelorusiji. Naravno, spremni smo u ozbiljnom slučaju da zaštitimo bilo koju članicu Alijanse, uključujući od prijetnje koju predstavljaju Minsk i Moskva - istakao je Stoltenberg.


Prema njegovim riječima, situacija u Bjelorusiji biće tema razgovora na predstijećem samitu NATO-a u Briselu.


Prema njegovim riječima, na sljedećem samitu NATO-a u Briselu bit će donesena odluka o programu razvoja u budućnosti "NATO-2030", čiji je cilj unapređenje Alijanse i pronalaženje odgovora na "promjenu ravnoteže moći i nove izazove u polju bezbjednosne politike", prenosi TASS.


Stoltenberg je kao primjer pomenutih izazova naveo "pretvaranje Kine u samouvjerenu vojnu silu, pojačane agresivne postupke Rusije, nove brutalne oblike međunarodnog terorizma, sve češće kibernetičke napade i širenje nuklearnog naoružanja".


Kada je riječ o odnosima sa Rusijom, Stoltenberg navodi da će se Alijansa držati strategije ograničavanja i dijaloga.


- S druge strane, u vremenu izazova treba da održimo kontakt sa susjednom Rusijom u vezi sa pitanjima kontrole oružja i drugih vojnih i političkih izazova. Ukoliko ne razgovaramo jedni s drugima, nećemo moći da prevaziđemo nesuglasice niti da poboljšamo međusobno razumijevanje - naglasio je Stoltenberg.


Govoreći o Kini, generalni sekretar NATO-a najavio je da će zemlje članice Alijanse pokušati da poboljšaju saradnju sa zemljama pacifičkog regiona.


- Uspon Kine predstavlja fundamentalnu promjenu u globalnoj ravnoteži moći - dodao je Stoltenberg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.