AMERIČKI DIPLOMATA

Džejms Pardev preminuo u 77. godini, jedan od glavnih američkih pregovarača u Dejtonu

Bivši američki diplomata u administracijama Bila Klintona i Džordža Buša i službenik obavještajne službe američke vojske

Džejms Vilijam Pardev: Karijera vezana za Balkan. Agencije

L. K. P.

6.6.2021


Džejms Vilijam Pardev (James William Pardew) preminuo je u srijedu, javili su američki mediji. Imao je 77 godina, a uzork smrti nije bio objavljen. Pardev je bivši američki diplomata u administracijama Bila Klintona (Bill Clinton) i Džordža Buša (George Bush) i službenik obavještajne službe američke vojske.

Zastupao je Ministrstvo obrane u američkom pregovaračkom timu o Dejtonskom mirovnom sporazumu kojim je okončana agresija na BiH. Također je vodio vojni program "opremi i obuči" za BiH od 1996.

Bio je američki pregovarač za Okvirni sporazum u Makedoniji 2001. godine i je zamjenik posebnog savjetnika predsjednika i državnog sekretara za demokratiju na Balkanu tokom sukoba na Kosovu i naknadne provedbe mira od 1999. do 2001. godine, javio je Arkanzas online.


Pardev: Smrt u 77. godini. Agencije

Pardev je rođen u Memfisu, a odrastao je u Jonesborou. Završavio je Državni univerzitet Arkansas. Nakon diplomiranja proveo je 28 godina kao vojni obavještajac, a dobio je čin pukovnika.


Godine 1997. predsjednik Bil Klinton, demokrat, imenovao je Pardeva američkim predstavnikom za vojnu stabilizaciju na Balkanu s činom ambasadora u State Departmentu.


Predsjednik Buš, republikanac, imenovao ga je ambasadorom u Bugarskoj 2002. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.