NE ZNA SE JE LI UHVAĆEN

Haos na izborima u Meksiku: Muškarac upao na biračko mjesto i bacio ljudsku glavu

Dosadašnju političku kampanju obilježilo je nezapamćeno nasilje

Krvavi izbori u Meksiku. Printscreen

N. Aj.

6.6.2021

Na biračko mjesto u Teraz del Vale u meksičkoj državi Tihuana jedan čovjek je upao i bacio odsječenu ljudsku glavu, saopćile su lokalne vlasti.

Čovjek je pokušao da pobjegne s lica mjesta, a lokalne vlasti nisu navele je li na kraju uhvaćen, prenio je Reuters.

Dosadašnju političku kampanju obilježilo je nezapamćeno nasilje čak i za zemlju poput Meksika u kojoj se svakoga dana dogodi prosječno oko 100 ubistava, navodi britanska agencija.


Izbori se održavaju u jeku koronavirusa, vakcinacije i nasilja kriminalnih klanova, a u predizbornoj kampanji je ubijen 91 političar, uglavnom kandidati opozicije, saopćeno je u izvještaju agencije za sigurnosna pitanja Etelekt.

Analitičari tvrde da je veći dio nasilnih akcija u predizbornom periodu bio usmjeren na opštinske funkcionere jer su kriminalni klanovi željeli da izvrše pritisak i utječu na rezultate izbornog procesa nadajući se manjoj kontroli i suzbijanju trgovine narkoticima.

Na današnjim općim izborima bira se 500 poslanika Donjeg doma Saveznog parlamenta, 15 guvernera i nekoliko stotina gradonačelnika, ali se izbori smatraju i svojevrsnim referendumom 93,5 miliona birača o politici predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora i njegovih napora da oživi državne institucije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.