TURSKA

Erdoan obećava da će očistiti obalu od "morske sluzi"

Prvi put je ova pojava zabilježena u Turskoj 2007. godine, ali je otkrivena i u Egejskom moru u blizini Grčke

A. J.

Nekim ribarima je onemogućen rad jer im mulj uništava mreže i motore

Foto: AFP


Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) obećao je da će spasiti obalu zemlje od „morske sluzi" koja se skuplja u njenim vodama.

Debeli sloj materije slične sluzi širi se duž Mramornog mora u blizini Istanbula, a stručnjaci tvrde da šteti morskom životu i ribarstvu.

Oni za ovu pojavu krive zagađenje i klimatske promjene.

- Nadamo se da ćemo spasiti naša mora od ove sluzi. Morska sluz je prirodni zeleni mulj koji nastaje kada su alge preopterećene hranljivim sastojcima kao rezultat toplog vremena i zagađenja vode - rekao je Erdoan.

Prvi put je ova pojava zabilježena u Turskoj 2007. godine, ali je otkrivena i u Egejskom moru u blizini Grčke.

Nedavna ponovna pojava morske sluzi duž područja Mramornog mora, koje povezuje Crno more sa Egejskim morem, najveća je u historiji i pravi velike probleme lokalnim zajednicama.

Erdoan je okrivio izlivanje neočišćene kanalizacije u more, kao i porast temperature i pozvao zvaničnike da to istraže.

- Bojim se da će, ako se ovo proširi na Crno more ... problem biti ogroman. Moramo preduzeti korake bez odlaganja - rekao je.

Njegova vlada poslala je tim od 300 članova koji će pregledati potencijalne izvore zagađenja.

Čamci koji putuju Mramornim morem moraju da se kreću sivim muljem, a nekim ribarima je onemogućen rad jer im mulj uništava mreže i motore.

Ronioci su potvrdili da veliki broj riba i drugih vrsta umire od gušenja.

Profesor Bajram Ozturk iz Turskog istraživačkog centra za more upozorio je da će se takvi problemi nastaviti ukoliko ne bude novih investicija u mehanizaciju za prečišćavanje otpadnih voda u Istanbulu.

- Zbog prekomjernog razmnožavanja sluzi, nekoliko vrsta je ugroženo, uključujući ostrige, školjke, morske zvijezde - rekao je profesor Ozturk za BBC.

Više o:

Turska Morska sluz
NA VRH

Podijeli članak na