MOĆNO ORUŽJE

Ruski vojni stručnjaci: Turski dron „Bayraktar TB2“ uspješno izbjegao dvije rakete PVO sistema „Osa“

Turski dron „Bayraktar TB2“. Arhiv

E. H.

7.6.2021

Ruski mediji objavili su snimak na kojem se vidi kako turski dron „Bayraktar TB2“ uspješno neutrališe dvije rakete PVO sistema „Osa“.

Nakon lansiranja, prva raketa presreće turski dron svojim termičkim senzorom i nadgleda njegovo nadolazeće kretanje. I baš kada se očekuje da raketa pogodi dron, ona mijenja kurs, ostavljajući „Bayraktar TB2“ netaknutim. Slično se desilo i s drugom raketom.


Ruski vojni stručnjaci su objasnili zašto dvije rakete nisu „preživele“ turski dron, uprkos uspješnom presretanju.

Prema njihovim riječima, razlog je jednostavan, „Bayraktar TB2“ ima savršen sistem za vođenje elektronskog ratovanja. Kada su se rakete približile bespilotnoj letjelici na optimalnu udaljenost, njegovi sistemi za zaštitu su se aktivirali i uspjeli „spaliti“ ploču za elektronsko navođenje. To automatski znači da toplotni senzor više ne radi i raketa ne vidi cilj.

„Bayraktar TB2“ je turska bespilotna letjelica srednje nadmorske visine, dugog dometa, sposobna za daljinsko upravljanje ili autonomne letačke operacije.


Proizvodi ga turska firma „Baykar“ prvenstveno za tursko ratno zrakoplovstvo. Dron nadzire i kontrolira ekipa u kopnenoj kontrolnoj stanici, uključujući upotrebu oružja, putem satelita „Turksat“.

Za razvoj turske letjelice uglavnom je zaslužan Selcuk Bajraktar (Bayraktar), bivši student američkog Univerziteta „Massachusetts Institute of Technology“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.