BLOKADE

Mas: Postali smo taoci onih koji vanjsku politiku EU sputavaju vetom, to pravo treba ukinuti

Mađarska je u aprilu blokirala saopćenje u kojem je kritikovan novi bezbjednosni zakon u Hong Kongu.

Heiko Mas. AFP

Srna

7.6.2021

Njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) rekao je da EU treba da ukine pravo da pojedine članice imaju pravo veta na mjere vanjske politike i da evropski blok sebi ne može da dozvoli da bude talac.

Masovi komentari objavljeni su nekoliko dana nakon što je njemački vanjskopolitički zvaničnik Migel Berger izjavio da EU mora da razgovara o načinima upravljanja u slučaju nesuglasica, uključujući glasanje kvalifikovanom većinom o vanjskoj politici, nakon što je Mađarska blokirala zajedničku izjavu bloka kojom kritikuje kinesku politiku prema Hong Kongu.

- Ne možemo sebi dozvoliti da budemo taoci ljudi koji sputavaju evropsku vanjsku politku svojim vetom. Ukoliko to učinimo kasnije ili prije rizikuje se kohezijom Evrope. Pravo veta treba ukinuti, čak iako bi to značilo da budemo preglasani - istakao je Mas.

Mađarska je u aprilu blokirala saopćenje EU u kojem je kritikovan novi bezbjednosni zakon u Hong Kongu.

Prošlog mjeseca Budimpešta je odbila da ratifikuje novi trgovinski i sporazum o razvoju sa afričkim, karipskim i pacifičkim državama i, također je uskratila podršku pozivu EU za prekid vatre između Izraela i Palestinaca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.