SASTAJU SE 14. JUNA

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost: Bajden dobro poznaje Erdoana

Razgovarat će i o temama u kojima imaju različite poglede

Džo Bajden i Erdoan. TRT

A. K.

7.6.2021

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Saliven (Jake Sullivan) izjavio je da američki predsjednik Džo Bjaden (Joe Biden) dobro poznaje turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), te kako se obojica raduju što će iskoristiti priliku da razmotre sve aspekte odnosa.

Saliven je, gostujući na dnevnoj konferenciji za novinare glasnogovornice Bijele kuće Jen Psaki, objasnio detalje Bajdenovog evropskog putovanja koje započinje 10. juna. Napomenuo je kako je planirano da se Bajden i Erdoan sastanu 14. juna na marginama NATO samita u Briselu.

- Dvojica čelnika imat će široku i sveobuhvatnu agendu o regionalnim pitanjima kao što su Istočni Mediteran, Sirija, Iran, Nagorno-Karabah - kazao je Saliven.

Napominjući da će tokom sastanka na dnevnom redu biti i uloga Turske u pregovorima i diplomaciji u Afganistanu, Saliven je rekao da će razgovarati i o temama o kojima imaju različite stavove.

- Predsjednik Bajden vrlo dobro poznaje predsjednika Erdoana i ova su dva imena provela dosta vremena zajedno. Bajden i Erdoan raduju se što će iskoristiti ovu priliku da razmotre sve aspekte odnosa - poručio je Saliven.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.