POZIV NA SOLIDARNOST

WHO traži od proizvođača da doniraju 50 posto vakcina COVAX-u

Nejednaka vakcinacija je prijetnja za sve zemlje, ne samo one koje imaju manjak vakcina

A. K.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor WHO

Foto: Agencije


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zatražila je danas od proizvođača vakcina protiv koronavirusa da doniraju polovinu svih vakcina koje proizvedu ove godine programu COVAX.

Preko COVAX mehanizma besplatno se dostavljaju vakcine siromašnim zemljama i nastoji da se osigura ravnopravna raspodjela vakcina među onima koji ne mogu da ih plate, ali mehanizam ne uspijeva da djeluje punom snagom.

Nejednaka vakcinacija

Pored toga, Indija, odakle se covax uglavnom snabdijeva, je blokirala izvoz vakcina iz svog Serum instituta da bi se borila protiv brzog širenja epidemije na svojoj teritoriji.

Do 4. juna COVAX je isporučio 80 miliona doza vakcina u 129 zemalja i teritorija, što je znatno manje od predviđenog. Suočena sa tom situacijom Svjetska zdravstvena organizacija je još jednom zatražila od bogatih zemalja koje su već vakcinisale dio svog stanovništva da podijele vakcine.

Ali WHO je također danas pozvala farmaceutske kompanije da pokažu solidarnost. Generalni sekretar WHO Tedros Adhanom Gebrejesus pozvao je sve proizvođače da daju COVAX-u prioritet za nove količine vakcina ili da se obavežu da stave na raspolaganje 50 posto svoje ovogodišnje proizvodnje.

- Nejednaka vakcinacija je prijetnja za sve zemlje, ne samo one koje imaju manjak vakcina. Nejednaka raspodjela vakcina omogućuje virusu da nastavi da se širi, i povećava rizik od pojave sojeva koji čine vakcine manje efikasnim - rekao je on.

Lokalna proizvodnja

Program COVAX formirali su Alijansa za vakcine (Gavi), WHO i Koalicija za inovacije za pripremu za epidemije (Cepi) da bi se borili protiv nejednakog pristupa antikovid imunizaciji, i preko tog programa isporučene su besplatno doze za 92 siromašne zemlje i teritorije.

Iako su data obećanja da će vakcine biti date COVAX-u, suviše ih je malo za juni i juli.

U maju je šef WHO pozvao međunarodnu zajednicu da se obezbijedi vakcinacija 10 POSTO stanovništva svake zemlje do septembra i najmanje 30 posto do kraja godine.

- Da bi dostigli te ciljeve potrebno nam je dodatnih 250 miliona doza vakcina do septembra i 100 miliona doza samo u junu i julu - rekao je danas Tedros.

On je ukazao da se vođe G7 industrijski najrazvijenijih zemalja sastaju ovog vikenda za svoj godišnji samit, i da one imaju moć da ostvare te ciljeve. Pozvao je zemlje G7 da se obavežu ne samo da podijele doze vakcina nego da to urade u junu i u julu.

On je također ponovio poziv da se investira u lokalnu proizvodnju vakcina.

Više o temi Svjetska zdravstvena organizacija

NA VRH

Podijeli članak na