NASTAVLJENO ZASJEDANJE

Evropski parlament se vratio u Strazbur nakon 15 mjeseci

Ovo je vrlo važan dan za Evropski parlament, rekao Sasoli

Evropski parlament. Agencije

Fu. M.

7.6.2021

Evropski parlament otvorio je danas svoju prvu plenarnu sjednicu u Strazburu od početka pandemije kovida-19, poslije više od 15 mjeseci, mada sa manjim brojem poslanika, ali se potez smatra uspjehom za Francusku koja se borila da taj grad ostane mjesto zasjedanja EP zajedno sa Briselom.

- Ovo je vrlo važan dan za Evropski parlament. Posle više od 15 mjeseci vratili smo se u naše sjedište u Strazburu - rekao je na francuskom predsjednik EP, Italijan David Sasoli (Sassoli).

Ovaj povratak je znak povjerenja i nade za sve, dodao je on uz aplauz oko desetak europoslanika, najvećim dijelom Francuza.

- Simbol evropskog jedinstva, mira i diverziteta Strazbur je danas opet simbol obnove - rekao je Sasoli na sjednici kojoj je prisustvovala i gradonačelnica Strazbura Žan Barsegian.

Nijedna sjednica Evropskog parlamenta nije održana u Strazburu od februara 2020. godine, kada je Alzas bio na prvom udaru pandemije.

Povratak je u vidu hibridne sesije, jer je 705 eurozastupnika moglo da bira da dođe u Strazbur ili da glasa na daljinu iz svoje zemlje, za koju se opredijelilo veliki dio njih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.