ZABRINJAVAJUĆI ZASTOJ

Hajko Mas: Kristijan Šmit će pomoći da se BiH vrati na međunarodni dnevni red

Prema njegovim riječima, od ključnog značaja ostaje visoki predstavnik međunarodne zajednice

Hajko Mas. AFP

A. K.

8.6.2021

Njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) prenio je poruku Berlina prilikom otvaranja konferencije ministara vanjskih poslova učesnica Berlinskog procesa koji se održava putem videolinka.

Istakao je da proces proširenja mora ponovo da se pokrene. 

- Budućnost svih šest država zapadnog Balkana je u EU. Njemačka se i dalje potpuno zalaže za taj cilj - rekao je Mas i dodao da, kada države regiona pokazuju rezultate, i EU mora da uradi svoj dio.

Govoreći o BiH rekao je da se više od 25 godina poslije Dejtona vidi zabrinjavajući zastoj i agresivna retorika i osvrnuo se na današnje izricanje presude Ratku Mladiću.

- To suđenje nas podsjeća na stravične ratove devedesetih sa genocidom, masovnim ubistvima i etničkim čišćenjima. Ta stravična sjećanja trebalo bi da nas vode ka zaključku da je budućnost zapadnog Balkana u miru i demokratiji - naglasio je on.

Mas je istakao da je evropska mapa puta za BiH jasna - 14 ključnih prioriteta Evropske komisije. Prema njegovim riječima, od ključnog značaja ostaje visoki predstavnik međunarodne zajednice.

- Zbog toga sam Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) i podržavaocima njegovog imenovanja veoma zahvalan. On će pomoći da se BiH vrati na međunarodni dnevni red -  uvjeren je Mas. 

Ukazao je i na značajnu ulogu civilnog društva u podsticanju pomirenja i dijaloga. Apelovao je na učesnike da se založe da Samit Berlinskog procesa u julu bude uspješan u korist građana regiona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.