SVI POPADALI

Na aplikaciju koju je napravio FBI „upecalo“ se 800 mafijaša širom svijeta

Inspektori ne samo da su uspjeli da dešifruju poruke kriminalaca u realnom vremenu, već su uspjeli i da „uvale“ osumnjičenima specijalne telefone

FBI znao svaki njihov korak. Agencije

Ad. A. / Telegraf

8.6.2021

Policija širom svijeta sprovela je sinhronizovanu akciju protiv organizovanog kriminala i zadala ozbiljan udarac kriminalnim grupama koristeći aplikaciju koju je razvio FBI.

Prema izvještajima Europola, privedeno je 800 ljudi u 16 zemalja, a među uhapšenima su i državljani Srbije.



Zaplijenjene velike količine keša. Agencije

Kriminalci su međusobno koristili aplikaciju za dopisivanje koju je pokrenuo američki Federalni biro za istrage (FBI), a za koju su mislili da je sigurna, prenosi BBC.

U Australiji je uhapšeno 224 ljudi, otkriveno je šest laboratorija, pronađeno 29 miliona eura u kešu i zaplijenjena je velika količina oružja.

Inspektori ne samo da su uspjeli da dešifruju poruke kriminalaca u realnom vremenu, već su uspjeli i da „uvale“ osumnjičenima specijalne telefone.


Oduzeta i droga. Agencije

Naravno, kako su "jaki kriminalci" koristili i softer, on je postao veoma popularan među članovima raznih kriminalnih grupa.

Europol kaže da je ovo jedna od najskupljih akcija protiv organizovanog kriminala.

Privedeno je 800 ljudi, i zaplijenjena je velika količina droge, oružja i novca u 16 zemalja. Između ostalog zaplijenjeno je osam tona kokaina, 22 tone kanabisa, 250 komada oružja i 55 luksuznih vozila.

U Njemačkoj su izvršeni pretresi na 150 lokacija širom zemlje, a uhapšeno je 70 ljudi, koji se sumnjiče za trgovinu drogom i oružjem.

Na Novom Zelandu je privedeno 35 ljudi, kojima se na teret stavlja više od 900 slučajeva krijumčarenja narkotika, pranje novca i brojna druga krivična djela.

Policija je zaplijenila velike količine metamfetamina, oružja i više miliona dolara u kešu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.