GLAVNI TUŽILAC

Bramerc: Mladić je među najgorim ratnim zločincima moderne historije

Ovo nije presuda protiv sprskog naroda kako se manupuliše, istakao je

Bramerc: U zaključku ovog predmeta preživjeli i žrtve trebaju biti na prvom mjestu. Avaz

Piše: H. J. I.

8.6.2021

Povodom presude ratnom zločincu Ratku Mladiću, oglasio se i glavni tužilac Međunarodnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc (Serge Brammertz). 

-Mladić je proglašen krivim za nasilno etničko čišćenje u Bosni i Hercegoviniu periodu od 1992. do 1995. godine. Uz to osuđen je za udružene zločinačke poduhvate protiv civila u toku opsade Sarajeva. Osuđen je i za genocid protiv bosanskih muslimana u Srebrenici. I na kraju, osuđen je za uzimanje UN-ovih vojnika kao talaca odnosno „ljudskih štitova“. 

Konačno je istina priznata – Mladić je među najgorim ratnim zločincima moderne historije. On je namjerno koristio svoju vojsku da muči, siluje, ubija, protjeruje nevino civilno stanovništvo iz samo jednog razloga a to je pripadanje drugoj etničkoj grupi odnosno vjeri. Pretvarao se da ih spašava da bi opravdao svoje zločine zbog moći koje je imao nad životom mladih ljudi. On je naredio i počinio genocid.

Mladić bi trebao biti osuđen od svih na prostoru bivše Jugoslavije i širom svijeta. Njegovo ime treba upisati na spisak onih najgorih zločinaca u historiji. Ovo nije presuda protiv sprskog naroda, kako se manupuliše. Mladić je kriv za ono što je sam počinio. U zaključku ovog predmeta preživjeli i žrtve trebaju biti na prvom mjestu. On je osuđen za ono što je uradio, imamo svjedoke koji su nebrojeno puta govorili o onome što su preživjeli. 

Želim da kažem žrtvama i preživjelima da nikada ne odustanu i da uvijek traže pravdu. Ja ih cijenim. Bez njih nikada ne bismo uspjeli uraditi ovo što smo uradili. Nadamo se da će današnja presuda ponuditi neku nadu i osjećaj da bez obzira na sve ono što su pretrpjeli je pravda ipak moguća i bitna. Želimo bih da se zahvalim i diplomatskoj zajednici koja je uvijek davala podršku onome što smo radili kada smo tražili pomoć, čak i prilikom privođenja. Želim da se zahvalim i svim medijima sa područja bivše Jugoslavije ali i svijeta, vi ste uporno podsjećali da ovo nisu zločini prošlosti- zaključio je Bramerc. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.