STAVOVI

Predstavnik SAD u Vijeću sigurnosti UN-a: Danas je historijski dan, danas je osuđen Ratko Mladić

Duboko smo razočarani što Srbija nije ispunila svoje obaveze i nije uhapsila dvije osobe zbog zastrašivanja svjedoka, rekao je zamjenik ambasadorice Linde Grinfild

Predstavnik SAD u VIjeću sigurnosti UN-a. Printscreen

Piše: E. T.

8.6.2021

Predstavnik Sjedinjenih američkih država u UN-u na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija je izrazio saučešće zbog smrti sudije Kamija, kao i zadovoljstvo presudom Ratku Mladiću.

- Danas je historijski dan, danas je osuđen Mladić. Prije 30 godina su on i njegove pristalice počele kampanju etničkog čišćenja, a posebno se sjećamo dana kada su ušli u Srebrenicu i ubijali ljude. Zadovoljni smo radom Međunarodnog rezidualnog mehanizma koje je skupljalo dokaze. Pozdravljamo predstojeću presudu Stanišiću i Simatoviću - rekao je predstavnik SAD. 

Potom je kritizirao Srbiju. 

- Duboko smo razočarani što Srbija nije ispunila svoje obaveze i nije uhapsila dvije osobe zbog zastrašivanja svjedoka. Srbija je član UN, i kao zemlja koja ima važne međunarodne obaveze, ona je u obavezi da sarađuje sa Mehanizmom. To ometanje Srbije ometa rad Mehanizma, i SAD poziva Srbiju da uhapsi tražene bez odlaganja - rekao je predstavnik SAD pri UN-u koji na večerašnjoj sjednici mijenja ambasadoricu Lindu Grinfild.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.