MOSKVA

Ruski sud zabranio organizaciju Alekseja Navaljnog navodeći da je ekstremistička

Pravni pomoćnici koji predstavljaju pokret "Navaljni" rekli su da vjeruju da sud pokušava ubrzati ročište i donijeti presudu

Aleksej Navaljni. Agencije

Fu. M.

9.6.2021

Ruski sud zabranio je nacionalnu političku organizaciju opozicionog političara Alekseja Navaljnog s obrazloženjem da je "ekstremistička", piše "The Guardian".

Dugoočekivana sudska odluka učinkovito likvidira Navaljnijev nenasilni opozicioni pokret i zabranjuje saveznicima da se godinama kandidiraju za funkciju, dok Kremlj pokušava "izbrisati" opozicionog lidera iz ruskog političkog života, navodi list.

Pravni pomoćnici koji predstavljaju pokret "Navaljni" rekli su da vjeruju da sud pokušava ubrzati ročište i donijeti presudu, ali da će ih usporiti njihove "brojne žalbe".

- Putin je ustav napisao za sebe, svaki članak u ustavu o građanskim pravima počeo se čitati kao od šale, a mi smo ipak ekstremisti - rekao je jedan od istražitelja Navaljnijeve fondacije za borbu protiv korupcije (FBK), također jedna od organizacija koja je danas označena kao ekstremistička.

Navaljni je osuđen na dvije i po godine zatvora i suočava se s daljnjim krivičnim gonjenjem, što čini vjerojatnim da bi se njegova kazna mogla produžiti ako Kremlj ocijeni da lider opozicije ostaje prijetnja.

Putin je ove sedmice također potpisao novi zakon koji će spriječiti osnivače, lidere i finansijere ekstremističkih grupa da se godinama kandidiraju za političke funkcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.