PREDSJEDNIK SAD

Bajden uputio poruku Putinu: Ne želimo konflikt sa Rusijom

Želimo stabilne i predvidljive odnose, ali bio sam jasan. SAD će odgovoriti na čvrst i suštinski način ukoliko ruske vlasti preduzmu štetne aktivnosti, rekao je američki predsjednik

Džo Bajden. Agencije

A. Ka. / Srna

10.6.2021

Predsjednik SAD DŽo Bajden (Joe Biden) izrazio je bezrezervnu podršku Amerike NATO savezu na početku svog prvog putovanja u inostranstvo i upozorio Rusiju da će se suočiti sa "čvrstim i suštinskim" posljedicama ako preduzme štetne aktivnosti.

Bajden je u govoru pred oko 1.000 vojnika i članova njihovih porodica u britanskoj vojnoj bazi Mildenhol rekao da će prenijeti jasnu poruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kada se budu sastali sljedeće sedmice.


Stabilni i predvidljivi odnosi

- Ne želimo konflikt sa Rusijom. Želimo stabilne i predvidljive odnose, ali bio sam jasan. SAD će odgovoriti na čvrst i suštinski način ukoliko ruske vlasti preduzmu štetne aktivnosti - rekao je američki predsjednik.

On je dodao da je odlučan da obnovi transatlantske veze i preoblikuje odnose sa Rusijom poslije četiri burne godine mandata bivšeg predsjednika Donalda Trampa, koji je uvođenjem carina i povlačenjem iz sporazuma narušio odnose sa važnim saveznicima.

- Ovo je moje prvo putovanje u inostranstvo na položaju predsjednika SAD. Idem na sastanak G7, potom na ministarski sastanak NATO-a, onda na sastanak sa Putinom da mu kažem ono žto želim da zna - rekao je Bajden.

On je dodao da će na svakoj od tih tačaka putovanja jasno stavljati do znanja da SAD podržavaju demokratiju u svijetu i da su zajedno sa ostalima kada je riječ o najvećim izazovima i pitanjima koja su najvažija za budućnost.

SAD donira 500 miliona vakcina

Očekuje se da će Bajden tokom dana objaviti da će SAD kupiti i donirati 500 miliona doza "Pfizer" vakcine protiv Covida 19 za oko 100 zemalja u naredne dvije godine, rekla su tri izvora Rojtersu.

Tokom boravka u Britaniji, američki predsjednik sastaće se i sa premijerom Borisom DŽonsonom radi usaglašavanja nove "Atlantske povelje".

To će biti nova verzija sporazuma Vinstona Čerčila i Frenklina Ruzvelta iz 1941. godine, sa fokusom na izazovima među kojima su klimatske promjene i bezbjednost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.