OBJAVLJUJE SNIMKE NAPADA

Optužili je da predstavlja sigurnosnu prijetnju po Izrael, ona poručila: Žele nas ušutkati

Sve rade kako bi nas zastrašili i zaustaviti nas u iznošenju istine o palestinskoj priči, kazala je

Muna el-Kurd. Anadolija

Anadolija

10.6.2021

Aktivistica Muna el-Kurd izjavila je da vlasti Izraela pokušavaju ušutkati glas otpora u naselju u El-Kudsu (Jerusalem).

Izraelske vlasti već neko vrijeme prijete deložacijama i preseljenjem mještana Shekh Jarraha, a priča je to o progonu, oduzimanju zemlje i masakrima koju Palestinci proživljavaju još od Nekbe (Velika katastrofa) iz 1948. godine.

U Sheikh Jarrahu živi 28 palestinskih porodica koje je Izrael protjerao 1956. godine, a Jordan im izgradio kuće u tom kvartu u El-Kudsu.Te palestinske porodice ne žele ponovo biti prognanici.

Pokrenula kampanju

Jedna od najaktivnijih lokalnih aktivistica iz Sheikh Jerraha je 23-godišnja El-Kurd koja na Instagramu ima više od 1,5 miliona pratilaca i na toj društvenoj mreži objavljuje snimke o nepravdi i napadima izraelskih snaga u tom naselju.

Ona je s bratom blizancem Muhammedom el-Kurdom i drugim aktivistima na Twitteru pokrenula i kampanju “#SaveSheikhJarrah“, a ta kampanja je brzo privukla pažnju svjetske javnosti.

Izraelska policija je u ranim jutarnjim satima 6. juna izvela raciju u domu i privela blizance El-Kurd, koji su tokom cijelog dana ispitivani u stanici u pušteni tek u večernjim satima.

El-Kurd je u razgovoru s novinarom Anadolije kazala da su sedmorica izraelskih policajaca izvršila upad u njenu kuću i tražili njenog brata Muhammeda.

- Pitali su me, Muna jesi li to ti? Rekli su mi da sam pozvana na razgovor u stanicu. Bilo je rano jutro. Nisu mi dozvolili ni da odem u toalet i umijem se. To je protivno svim pravima. Nisu mi dozvolili ni da sama uđem u sobu i presvučem se. Jedna policajka je bila tu. Ugrozili su moju privatnost - kazala je El-Kurd.

Ističući kako je policija pretresla cijeli stan i njoj lisicama vezala ruke, El-Kurd je kazala da je do ispitivanja u policijskoj stanici čekala duže od dva sata.

- Naravno da ne znam koliko tačno vremena je prošlo, možda i više od dva sata je prošlo jer nisam imala sat, niti telefon. Izraelski policajci su nam prijetili tokom ispitivanja. Jedan je ušao u prostoriju i kazao mi zar sam njemu rekla da je pas, a ja sam mu odgovorila da ga prvi put vidim u životu. Rekla sam mu da nema pravo da mi psuje, a on nastavio i rekao da smo sad u njihovim rukama i s lisicama na rukama i na nogama. Prijetio je, bio je veoma provokativan prema meni - kazala je El-Kurd.

Nakon višesatnog ispitivanja, El-Kurd je optužena da predstavlja navodnu sigurnosnu prijetnju po Izrael.


Privođenje jasna prijetnja

Ističući kako su te optužbe besmislene, El-Kurd je kazala da su mještani Sheikh Jarraha samo rekli da neće napustiti svoje domove i dozvoliti da ih Izrael ponovo protjeruje, a da to nije prijetnja, već odbrana vlastitih prava.

El-Kurd su iz stanice izveli na stražnji ulaz, ali je vidjela kako izraelska policija šok bombama rastjeruje demonstrante koji su se okupili ispred stanice kako bi joj pružili podršku, a među okupljenim je bio i njen otac Nebil E-Kurd.

Policija ju je ostavila ispred pritvorskog centra Al-Meskubiyye u Zapadnom Jerusalemu, a riječ je o mjestu gdje se nalaze jevrejski ekstremisti.

- Ostavili su me u Zapadnom Jerusalemu i nisam znala kako da se vratim kući. Jevrejski ekstremisti su bili posvuda. Iskreno rečeno, malo sam se bojala. Nisam osjećala strah tokom ispitivanja, ali tamo jesam jer sam pomislila da sam ostavljena u zamci. Niko nije znao gdje se nalazim, pa čak ni moj advokat. Mogla sam biti meta napada jevrejskih ekstremista. Sve je to oprečno pravnim normama - kazala je El-Kurd.

El-Kurd je dalje kazala kako je njeno privođenje bila jasna prijetnja izraelskih vlasti koje su time željele da je preplaše i da joj kažu da više ne govori svijetu o istini iz Sheikh Jarraha.

Ističući kako izraelska policija već duže od mjesec dana blokira izlaze i ulaze u Sheikh Jarrah, El-Kurd je kazala da i mještani mogu izaći i uči u naselje samo uz pokazivanje ličnih dokumenata.

- Ne dozvoljavaju ulazak niti jednom aktivisti, niti bilo kome ko bi želio pružiti podršku mještanima. S druge strane, jevrejski doseljenici se slobodno kreću, pa čak i sa oružjem - kazala je El-Kurd.


Odbijene žalbe porodica

Ona je dalje kazala da blokadom naselja Izrael želi ušutkati glasove otpora nepravdi, ali da oko 500 mještana Sheikh Jarraha odbija da šuti i odbija da bude žrtva novog progona i nove Nekbe.

- Sve ove blokade i pokušaji ušutkivanja su prijetnja svim mještanima, a ne nama kao pojedincima. Sve rade kako bi nas zastrašili i zaustaviti nas u iznošenju istine o palestinskoj priči - kazala je El-Kurd.

Palestinske porodice u Sheikh Jarrahu godinama se suočavaju s prijetnjom deportacije iz tog mjesta, a dodatne tenzije u regiji izazvala je odluka izraelskog suda u El-Kudsu kojom je 2019. godine pozitivno odgovoreno na zahtjev jevrejskih doseljenika koji su tražili da se palestinske porodice isele kako bi oni uselili u njihove kuće. Shodno odluci, prve četiri palestinske porodice su trebale biti iseljene do 4. januara ove godine.

Palestinske porodice su pokrenule žalbeni postupak, ali je žalba odbijena sredinom februara. Izraelski sud je 4. marta odbio sve žalbe koje su palestinske porodice uložile

Vrhovni sud Izraela je 2. maja dao rok palestinskim porodicama da se do 6. maja dogovore s jevrejskim doseljenicima u vezi sa iseljavanja i predaje kuća. Konačna presuda o tom slučaju će biti donesena 9. maja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.