PORUKE

Borelj: Nećemo mirovati sve dok zemlje zapadnog Balkana ne budu dio EU

Želimo mirno, prosperitetno i stabilno susjedstvo, bez takozvanih dugotrajnih sukoba i zona utjecaja, rekao je Borelj

A. J.

Borelji: Potrebni "hitni rezultati"

Foto: Agencije


Šef diplomatije Evropske unije Žozef Borelj (Josep Borrell) poručio je pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda da "EU neće mirovati sve dok zemlje zapadnog Balkana ne budu dio Evropske unije".

- U tom cilju, u potpunosti smo mobilizirani da podržimo pomirenje i reforme kao najbolji protuotrov za nacionalističku retoriku - naveo je Borelj, a prenosi Tanjug.

On je u govoru najavio da će se sljedeće sedmice u Briselu, u organizaciji EU, održati novi sastanak dijaloga Srbije i Kosova.

Borelj je pred Vijećem sigurnosti UN-a, na sjednici posvećenoj saradnji UN-a i EU, govorio o ulozi i podršci koju Evropska unija daje održanju globalnog mira i sigurnosti, saradnji sa UN-om i regionalnim organizacijama.

Zapadni Balkan je naveo među primjerima "duboke angažiranosti" EU, gdje su potrebni "hitni rezultati".Osim zapadnog Balkana, Borelj je pomenuo i Bjelorusiju, Ukrajinu i Bliski Istok.- Šire gledano, u Evropi ne želimo geostratešku konkurenciju. Želimo mirno, prosperitetno i stabilno susjedstvo, bez takozvanih dugotrajnih sukoba i zona utjecaja - naglasio je Borelj.On se založio za oživljavanje multilateralizma zasnovanog na međunarodnom pravu i naglasio da Evropska unija ostaje posvećena saradnji i principima Ujedinjenih naroda.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na