PORUKE

Borelj: Nećemo mirovati sve dok zemlje zapadnog Balkana ne budu dio EU

Želimo mirno, prosperitetno i stabilno susjedstvo, bez takozvanih dugotrajnih sukoba i zona utjecaja, rekao je Borelj

Borelji: Potrebni "hitni rezultati". Agencije

A. J.

11.6.2021

Šef diplomatije Evropske unije Žozef Borelj (Josep Borrell) poručio je pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda da "EU neće mirovati sve dok zemlje zapadnog Balkana ne budu dio Evropske unije".


- U tom cilju, u potpunosti smo mobilizirani da podržimo pomirenje i reforme kao najbolji protuotrov za nacionalističku retoriku - naveo je Borelj, a prenosi Tanjug.


On je u govoru najavio da će se sljedeće sedmice u Briselu, u organizaciji EU, održati novi sastanak dijaloga Srbije i Kosova.


Borelj je pred Vijećem sigurnosti UN-a, na sjednici posvećenoj saradnji UN-a i EU, govorio o ulozi i podršci koju Evropska unija daje održanju globalnog mira i sigurnosti, saradnji sa UN-om i regionalnim organizacijama.

Zapadni Balkan je naveo među primjerima "duboke angažiranosti" EU, gdje su potrebni "hitni rezultati".

Osim zapadnog Balkana, Borelj je pomenuo i Bjelorusiju, Ukrajinu i Bliski Istok.

- Šire gledano, u Evropi ne želimo geostratešku konkurenciju. Želimo mirno, prosperitetno i stabilno susjedstvo, bez takozvanih dugotrajnih sukoba i zona utjecaja - naglasio je Borelj.

On se založio za oživljavanje multilateralizma zasnovanog na međunarodnom pravu i naglasio da Evropska unija ostaje posvećena saradnji i principima Ujedinjenih naroda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.