RAZMIJENILI POKLONE

Bajden dobio fotografiju, Džonson bicikl i kacigu

Prva dama SAD Džil Bajden (Jill Biden) dobila je prvo izdanje “Drvo jabuke” – zbirke kratkih priča britanske autorke Dafne di Morije

Bajden i Džonson sa suprugama. AFP

A. J.

11.6.2021

Premijer Velike Britanije Boris Džonson (Johnson) poklonio je predsjedniku SAD Džou Bajdenu (Joe Biden) uokvirenu fotografiju britanskog murala na kojoj je prikazan Afroamerikanac abolicionista iz 19. vijeka Frederik Daglas (Frederick Douglas).


Bajden je uzvratio biciklom američke proizvodnje i kacigom za Džonsona, koji je zagriženi biciklista, i šalom i torbom za njegovu suprugu Keri.

Daglas je pobjegao od ropstva u SAD, postao abolicionistički lider koji je obišao Britaniju i Irsku, odakle potiču Bajdenovi preci.

Bajden je citirao Daglasa u govoru iz 2020. godine u vrijeme kada su se SAD suočavale sa pitanjima o savremenom i historijskom rasnom nepravdom podstaknutom protestnim pokretom koji se, takođe, proširio i na Veliku Britaniju.

Prva dama SAD Džil Bajden (Jill Biden) dobila je prvo izdanje “Drvo jabuke” – zbirke kratkih priča britanske autorke Dafne di Morije (Daphne Du Maurier), koja je živjela u Kornvolu, živopisnom kutku Engleske, domaćinu samita G7.

Podsjećamo da Bajden učestvuje na sastanku Grupe sedam država, koji se održava u Engleskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.