SVJETSKE SILE

Počinje samit u Britaniji: Članice G7 raspravljat će o pandemiji i klimatskim promjenama

Ove godine će nekim dijelovima samita prisustvovati Južna Koreja, Južna Afrika i Australija

Premijer Kanade Džastin Trudo stigao na samit. AFP

A. J.

11.6.2021

Čelnici Grupe vodećih industrijaliziranih zemalja (G7) počinju danas trodnevni samit na kojem će razgovarati o globalnom oporavku od pandemije koronavirusa, pravednoj raspodjeli vakcina i klimatskim promjenama.

G7 čine Sjedinjene Države, Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Japan. Prisustvuju i predstavnici Evropske unije.

Prvi dan čelnici bi trebali razgovarati o oporavku od pandemije, usredotočujući se na pitanja poput donacija vakcina protiv Covida-19 i financijske pomoći za izgradnju pogona za proizvodnju vakcina širom svijeta, piše njemačka agencija dpa.


Navečer čelnici sa svojim partnerima putuju u Eden Project - niz bio-kupola koje stvaraju okružje prašume gdje će prisustvovati prijemu kod kraljice Elizabete, nasljednika princa Čarlsa i njegovog sina princa Vilijama i njegove supruge Kate.


U subotu će razgovarati o otpornosti privrede i vanjskoj politici. Dolaze predstavnici država gostiju i glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutereš (Guterres), a Indija će se priključiti virtualno.


Četvrta je rasprava posvećena zdravlju. Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) domaćin je trodnevnog sammita u priobalnom selu Karbis Beju.


Ove godine će nekim dijelovima samita prisustvovati Južna Koreja, Južna Afrika i Australija. Indija, također pozvani gost, virtualno će učestvovati u dijelu samita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.