PROTESTI ŠIROM ŠPANIJE

Tijelo djevojčice pronađeno vezano sidrom na dnu mora, traga se za sestrom, sumnja se da ih je otac ubio

Tijelo male Olivije pronađeno je na dubini od 1.000 metara u sportskoj torbi

A. K.

Olivija i Ana

Foto: SOS Desaparecidos


Hiljade ljudi protestvovalo je širom Španije izražavajući tugu i bijes nakon što su spasioci u vodama oko Tenerifa pronašli tijelo šestogodišnje djevojčice vezano sidrom.

Spasioci nastavljaju potragu za mlađom sestrom, jednogodišnjom Anom (Anna), nakon pronalaska tijela njene starije sestre Olivije, a glavni osumnjičeni je njihov otac Tomas G., koji u aprilui nije vratio djecu majci od koje je rastavljen. On je također nestao.

List "El Pais" navodi, pozivajući se na sudske izvore, da su otisci prstiju potvrdili da je tijelo pronađeno na dnu mora ono djevojčice Olivije.

Zaštita žena i djece

Porodica je živjela na Tenerifima, gdje su dužnosnici i neki lokalni stanovnici minutom šutnje odali počast pred gradskom vijećnicom.

- Ovdje smo da osudimo situaciju koja se događa češće nego što bi trebalo i da kažemo: "Dosta je" te da moramo zaštititi žene i djecu koje su žrtve muškog nasilja - kazala je Nuria Fernandez, jedna od učesnica protesta na Tenerifima.

U Madridu hiljade su se okupile na Puerta del Sol izvikujući: "Oni nisu ludi, oni su ubice", referirajući se na roditelje koji su ubili vlastitu djecu.

- Cijela Španija je u šoku, sva naša podrška ide onima čija je bol apsolutno neizdrživa i nepojmljiva, oštro odbacujemo seksističko nasilje, koje neki još negiraju u našoj zemlji - kazao je premijer Pedro Sanchez u petak tijekom posjeta Kostariki.

Prazna torba

Tijelo male Olivije pronađeno je na dubini od 1.000 metara u sportskoj torbi, privezano sidrom, blizu mjesta gdje je plovio očev čamac. U blizini je pronađena i jedna prazna sportska torba.

Vlasti su zatražile pretragu nakon što su na moru pronađene stvari koje su pripadale ocu.

Vlada u toj državi je stavila je na vrh svojih političkih prioriteta borbu za ženska prava i borbu protiv mačističkih stajališta.

Skoro 1.100 žena ubili su njihovi partneri ili bivši partneri otkako je takav registar ustanovljen 2003., neposredno prije usvajanja zakona kojim se tretira spolno nasilje, dok je 39 djece ubijeno tijekom napada na njihove majke od 2013. godine.

Više o temi Ubistvo

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na