ODAVANJE POČASTI

Naučnici koji su izumili "AstraZenecu" dobit će posebno priznanje kraljice Elizabete

Boris Džonson je rekao da su se tokom pandemije svakog dana vidjeli nebrojeni primjeri herojstva

Kraljica Elizabeta. Arhiv

A. K.

12.6.2021

Među Britancima koji su odigrali ključnu ulogu u borbi protiv pandemije koronavirusa i kojima je posebno priznanje odala kraljica Elizabeta posebno mjesto zauzimaju naučnici Sveučilišta Oxford koji su izumili vakcine "AstraZeneca" protiv koronavirusa, objavila je britanska vlada.

Sarah Gilbert,  s Oxford Jennaučnica s Oxforda, koja je bila koautor u razvoju vakcina, dobit će titulu dame, dok će direktor instituta Adrian Hill biti proglašen počasnim vitezom.


Herojstvo

- Priznanja povodom kraljičinog rođendana prilika su da odamo počast onima koji su prevazišli sebe služeći svojoj zemlji - kazao je u saopćenju tim povodom premijer Boris Džonskon (Johnson).

Dodao je da su se tokom pandemije svakog dana vidjeli nebrojeni primjeri herojstva.

Kate Bingham, šefica britanskog vladinog tima za vakcinisanje preko kojeg su proslijeđene milione doza vakcina, također će dobiti titulu dame.


Dobrotvorni rad

Izvan svijeta nauke kraljica je dodijelila titulu Članova najodličnijeg reda britanskog carstva engleskim nogometašima Jordanu Hendersonu i Raheemu Sterlingu za dobrotvorni rad i rasnu jednakost u sportu. Obojica su u engleskom timu na Euru 2020. i igrat će u subotu u prvoj utakmici s Hrvatskom, piše Index.hr.

Na listi onih kojima je kraljica odala posebna priznanja su i šef jedne od britanskih obavještajnih agencija Jeremy Fleming, škotska pjevačica i ikona šezdesetih Lulu te televizijska voditeljica Prue Leith.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.