NAGLO ŠIRENJE VIRUSA

Panika u Čileu: Uvodi se lockdown iako je vakcinisano 60 posto stanovništva

Prerano opuštanje vodi ka ponovnom zatvaranju

Piše: M. B.

12.6.2021

7.716 novozaraženih u Čileu. Ilustracije

Čileanske zdravstvene vlasti najavile su u četvrtak ponovo zatvaranje (lockdown) glavnog grada Santiaga nakon jednog od najgoreg širenja slučajeva koronavirusa od početka pandemije, iako je u Čileu vakcinisano više od pola populacije.

Potvrđeni dnevni broj slučajeva koronavirusa u cijelom Čileu porastao je za 17 posto u posljednje dvije sedmice, te za 25 posto u metropolitanskoj regiji, koja uključuje i Santiago i u kojoj živi i polovica stanovništva zemlje.

Kapaciteti bolnica popunjeni

Kreveti za intenzivnu njegu u glavnom gradu sada imaju popunjenost 98 posto, a Hoze Luis Espinosa (Jose Luis Espinoza), predsjednik čileanske Nacionalne federacije organizacije njegovatelja (FENASENF), upozorio je da su njihovi članovi "na rubu kolapsa".

Od 7.716 osoba u Čileu za koje je između srijede i četvrtka potvrđeno da su zaražene, 73 posto ih nije bilo cijepljeno u cijelosti, a 74 posto su bili mlađi od 49 godina, saopćilo je ministarstvo zdravstva.

Stope vakcinisanih među najvišim u svijetu

Čile ima jednu od najviših stopa vakcinisanih na svijetu - od 15 miliona stanovnika njih je 59,2 posto primilo barem jednu dozu cjepiva. Više od 45 posto stanovništva je pak primilo obje doze cjepiva.

Ali medicinski stručnjaci poručuju da cjepiva nisu sto posto učinkovita, te da postoji vremenski period prije nego postignu najveću učinkovitost.

Čileanski zdravstveni regulator, ISP, rekao je da je sekvenciranje genoma infekcija između decembra i juna potvrdilo da brazilska varijanta P1 najrasprostranjenija u zemlji i "dvostruko zaraznija od izvornog soja" virusa.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.