NOVA STRANICA HISTORIJE

Izraelski parlament glasa o novoj vladi: Kraj Netanjahuove ere

Suočen s procesom zbog korupcije, Benjamin Netanjahu je u subotu bio i meta protesta

A. Ka.

13.6.2021

Izrael se priprema u nedjelju okrenuti novu stranicu historije očekivanim glasanjem parlamenta koji bi trebao potvrditi "koaliciju promjene" i staviti tačku na vladavinu Benjamina Netanjahua (Netanyahu), najdužu u historiji zemlje.

Knesset se okuplja na vanrednoj sjednici od 13 sati po GMT-u (16:00 po lokalnom vremenu) kako bi omogućio centristu i vođi oporbe Yaïru Lapidu i šefu radikalne desnice Naftaliju Bennettu da predstave svoju ekipu o kojoj će se potom tokom večeri i glasati.

Ta koalicija, u kojoj su dvije stranke ljevice, dvije centra, tri desnice i jedna arapska stranka, uspjela je skupiti većinu od 61 zastupnika parlamenta koji ih ima 120.

Bude li izglasana, što se očekuje, time će s vlasti otići Benjamin Netanjahu koji se na čelu vlade nalazi 12 godina.

Suočen s procesom zbog korupcije, Netanjahu (71) je u subotu bio i meta protesta. Pred njegovom službenom rezidencijom u Jerusalemu protestanti nisu čekali glasanje kako bi proslavili pad Bibija, što je nadimak Netanjahua, koji je bio lice Izraela od povratka na vlast 2009., nakon što je već bio na čelu vlade od 1996. do 1999.

Novu koaliciju prve dvije godine vodit će Naftali Bennett, šef stranke Yamina, a potom Yaïr Lapid na isto toliko vrijeme.

Nakon glasanja u Knessetu formalni prijenos vlasti održat će se u ponedjeljak u uredu premijera.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.