UZVRAĆAJU UDARAC

Kina upozorila lidere G7: Prošli su dani kada su male grupe odlučivale o sudbini svijeta

Ponovno izbijanje Kine kao vodeće globalne sile smatra se jednim od najznačajnijih geopolitičkih događaja novijeg doba

Lideri G7. Agencije

A. Ka. / Srna

13.6.2021

Kina je danas upozorila lidere G7 da su odavno prošli dani kada su male grupe zemalja odlučivale o sudbini svijeta, uzvraćajući udarac najbogatijim svjetskim demokratijama koje su tražile jedinstven stav u vezi sa Pekingom.

- Odavno su prošli dani kada je globalne odluke diktirala mala grupa zemalja - rekao je portparol kineske ambasade u Londonu i dodao da je stav Kine da su države, velike ili male, jake ili slabe, siromašne ili bogate, jednake i da se svjetska pitanja treba da rješavaju uz konsultacije svih zemalja.

Ponovno izbijanje Kine kao vodeće globalne sile smatra se jednim od najznačajnijih geopolitičkih događaja novijeg doba, uporedo sa padom Sovjetskog Saveza 1991. godine kojim je okončan hladni rat.

G7, čiji se lideri sastaju u jugozapadnoj Engleskoj, tražio je konkrentan odgovor na sve veći značaj kineskog predsjednika poslije spektakularnog ekonomskog i vojnog uspona Kine u posljednjih 40 godina.


Lideri grupe, SAD, Kanada, Velika Britanija, Njemačka, Italija, Francuska i Japan, žele da iskoriste svoje okupljanje u engleskom primorskom ljetovalištu da bi svijetu pokazali da najbogatije demokratije mogu ponuditi alternativu rastućem utjecaju Kine.

Kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) vodio je jučer raspravu o Kini i pozvao lidere da donesu jedinstveni pristup izazovima koje postavlja Peking.

G7 planira da ponudi zemljama u razvoju infrastrukturnu šemu koja bi mogla parirati Sijevoj inicijativi "Pojas i put".

Peking je u više navrata uzvratio na ono što doživljava kao pokušaje zapadnih sila da obuzdaju Kinu, uz ocjenu da su mnoge velike sile i dalje zahvaćene zastarjelim imperijalnim načinom razmišljanja nakon godina ponižavanja Kine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.