SAMIT G7

Procurili detalji sastanka: Makron i Džonson se žestoko posvađali zbog kobasica

Džonson je upozorio da će Britanija učiniti "sve što treba" kako bi zaštitila svoj teritorijalni integritet u trgovinskom sporu s EU

Avaz.ba

Emanuel Makron i Boris Džonson

Foto: AFP


Službeni London zamolio je u nedjelju članice Evropske unije za malo poštovanja nakon oštrih riječi na temu kobasica koje su razmijenili francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i britanski premijer Boris Džonson (Johnson) na marginama samita G7 u vezi granice u Sjevernoj Irskoj.

Džonson se na samitu G7 u Kornvolu kojemu je domaćin, požalio na aktualne propise kojima se onemogućuje isporuka kobasica s otočnog dijela Velike Britanije u Sjevernu Irsku, prenosi "Jutarnji list".

To bi bilo kao da se u Parizu zabrani prodaja poznatih kobasica iz Tuluza, rekao je Džonson, kako prenose dnevnici Times i Telegraph.

Makron je odbio takvo poređenje kazavši Džonsonu da su "Pariz i Tuluz dio iste zemlje", navode listovi, prenosi agencija AFP.

  • Džonson i Makron: Mnogo tema oko kojih se ne slažu

    Džonson i Makron: Mnogo tema oko kojih se ne slažu

    Foto: AFP


Uprkos napetosti koja nakon Brexita raste u Sjevernoj Irskoj, britanska vlada i Evropska unija nisu u srijedu postigle nikakav pomak u vezi s trgovinskim odredbama koje prijete miru u britanskoj pokrajini.

Dogovor velikih sila na samitu u Kornvolu otežale su razlike u stajalištima između Londona i EU-a o trgovinskim kontrolama nametnutima između Velike Britanije i njezine pokrajine Sjeverne Irske. Te kontrole su poremetile trgovinsku razmjenu i razgnjevile unioniste, koji se zalažu za ostanak pokrajine unutar Velike Britanije.

Džonson je upozorio da će Britanija učiniti "sve što treba" kako bi zaštitila svoj teritorijalni integritet u trgovinskom sporu s Evropskom unijom pa je zaprijetio i izvanrednim mjerama ako se ne pronađe rješenje.

Više o temi Boris Johnson

NJEMAČKA KANCELARKA
Posljednji samit G7 za Angelu Merkel
SAMIT G7
Globalni antipandemijski plan akcije
NA VRH

Podijeli članak na