NOVA VLAST

Buran početak sjednice na kojoj se glasa o smjeni Netanjahua

Poslanici Netanjahuovog konzervativnog Likuda i vjerskih partija su stalno uzvikivali „kriminalac“ i „lažov“

Benjamin Netanjahu. AFP

Fu. M.

13.6.2021

Izraelski parlament - Kneset okupio se danas da glasa o okončanju historijske vladavine premijera Benjamina Netanjahua, koja je trajala uzastopno 12, a ukupno 15 godina.

U parlamentu će se poslije debate glasati o povjerenju novoj koalicionoj vladi koji su obrazovali Netanjahuovi protivnici, javlja Nova.rs.

Ako se povjerenje izglasa, Naftali Benet, bivši saradnik, a sada Netanjahuov rival, postat će premijer u rotacionoj vladi koju čine partije centra, desnice i ljevice, te jedna islamska arapska stranka.

Očekuje se da će Netanjahu poslije toga postati lider opozicije.

Benet koji dijeli Netanjahuovu ideologiju čvrstorukaša i čiji su roditelji doselili u Izrael iz SAD će, kako se očekuje, istaći potrebu za bliskim odnosima sa SAD.

Mandatar za sastav nove vlade je vođa partije centra Ima budćnosti, Jair Lapid, dosadašnji lider opozicije. On će biti premijer poslije Beneta od 2023. godine.

Sjednica je počela veoma burno i poslanici Netanjahuovog konzervativnog Likuda i vjerskih partija su stalno uzvikivali „kriminalac“ i „lažov“ dok je Benet govorio, pokušavajući da ih nadjača.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.