OKONČAN SAMIT

Čelnici G7 bez dogovora o postepenom prestanku korištenja uglja

Čelnici G7 ostavili su otvorenom mogućnost dodatnog povećanja nacionalnih ciljeva za smanjenje emisija CO2 prije važne UN-ove konferencije o klimi u Škotskoj

Čelnici G7 također su potvrdili svoje obećanje da će mobilizirati 100 milijardi dolara na godinu javnog i privatnog novca za siromašne zemlje. AFP

A. J.

13.6.2021

Lideri zemalja G7 završili su trodnevni samit u Kornvolu na jugozapadu Engleske, a dogovorili su zajedničku agendu za globalno djelovanje kako bi se okončala pandemija koronavirusa uz pojačanu međunarodnu saradnju.

Najavljuju da će istovremeno raditi na uspostavljanju okvira za jačanje kolektivne odbrane od prijetnji globalnom zdravlju. 

Nije postignut dogovor o postepenom prestanku korištenja uglja, što se smatra ključnim u borbi protiv globalnog zagrijavanja.



Klimatske promjene


Prijedlog da članice grupe G7 ugase sve konvencionalne termoelektrane na ugalj tokom 2030-ih nije usvojen, najviše zbog protivljenja Sjedinjenih Država, kazali su diplomati.


Po završnoj izjavi, čelnici G7 ostavili su otvorenom mogućnost dodatnog povećanja nacionalnih ciljeva za smanjenje emisija CO2 prije važne UN-ove konferencije o klimi u Škotskoj u novembru.


Prvi su put obećali da će postići klimatsku neutralnost "što je moguće prije, najkasnije do 2050.", navodi se u izjavi.


Kritičari ističu da se cilj za 2050. može ostvariti samo ako se sada odrede jasni ciljevi za to, što se u izjavi ne navodi.


Čelnici G7 također su potvrdili svoje obećanje da će mobilizirati 100 milijardi dolara na godinu javnog i privatnog novca za siromašne zemlje.


Time će im pomoći u borbi protiv klimatskih promjena.

O sukobima u Etiopiji

Čelnici G7 podržali su održavanje Olimpijskih igara u Tokiju od 23. jula do 8. avgusta koje su se trebale održati lani, ali su odgođene zbog pandemije.



Pozvali su i na hitni prekid vatre u etiopskoj regiji Tigraj koji je izbio u novembru prošle godine između snaga vlade Etiopije i bivše vladajuće regionalne stranke Narodne fronte za oslobođenje Tigraja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.