BRISEL

Danas se održava samit NATO-a, pred zvaničnicima i reforma Saveza

Predsjednik Bajden stigao je u nedjelju u Brisel radi tog samita

Fu. M.

Samit se održava u Briselu

Foto: Ilustracija


Bijela kuća objavila je uoči samita NATO-a, koji se održava danas, da će čelnici Saveza pokrenuti "ambiciozan" skup inicijativa kako bi on i dalje garantirao sigurnost do 2030. i nakon toga.

Bijela kuća objavila je da će se 30 država članica dogovoriti da će revidirati Strateški koncept NATO-a koji će voditi njegov “pristup promjenjivom strateškom okruženju, koje uključuje ruske agresivne politike i akcije; izazove koje predstavlja Narodna Republika Kina našoj kolektivnoj sigurnosti, prosperitetu i vrijednostima; te transnacionalne prijetnje kao što su terorizam, kibernetičke prijetnje i klimatske promjene”.

Skup inicijativa

Bijela kuća navodi da će novi Strateški koncept biti pripremljen za usvajanje na samitu NATO-a 2022.

- Saveznički čelnici pokrenut će ambiciozan skup inicijativa kako bi osigurali da NATO i dalje pruža sigurnost našim građanima do 2030. i nakon toga  - navodi se u saopćenju.

Predsjednik Bajden stigao je u nedjelju u Brisel radi tog samita.

Čelnici NATO-a također će utvrditi korake kako bi se osigurala “tehnološka prednost” Saveza te dogovoriti Akcijski plan za klimatsku sigurnost.

Reforme Saveza

NATO će na samitu dogovoriti reforme Saveza, pod nazivom NATO 2030.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg iznijet će devet područja u kojima bi se NATO mogao modernizirati u srednjem roku, uključujući više zajedničkog savezničkog financiranja vojnih operacija.

NA VRH

Podijeli članak na