UKIDAJU OGRANIČENJA

Slovenija sutra proglašava kraj epidemije

Vlada je objavila da nakon 15. juna više neće produžiti stanje epidemije koje je u drugom valu bilo proglašeno 18. oktobra

Fu. M.

Neka ograničenja će ostati

Foto: Agencije


U Sloveniji su u posljednja 24 sata zabilježene samo 24 zaraze koronavirusom, a i svi ostali indikatori su vrlo dobri i zato vlada neće produžiti stanje epidemije koje završava u utorak 15. juna.

S 1.023  PCR testova potvrđeno je 24 zaraza ili 2,3 posto. Sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu pao je na 147, a četrnaestdnevna incidenicija na 100.000 stanovnika pala je na 130.

Preminula su dva pacijenta oboljela od Covida-19, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Od početka epidemije umrlo je 4.406 ljudi zaraženo koronavirusom, u bolnicama su još 134 pacijenta,  potpunim vakcinisanjem je imunizirano 26,1 posto stanovništva, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Vlada je objavila da nakon 15. juna više neće produžiti stanje epidemije koje je u drugom valu bilo proglašeno 18. oktobra, ali će neke epidemiološke mjere i dalje ostati na snazi.

Ostaju tako na snazi ograničenja poput broja prisutnih u zatvorenim prostorima te uvjeti za prisustvovanje koncertima i drugim događanjima i dalje su negativni test na koronavirus, preboljelost covida-19 ili puno vakcinisanje.

Više o temi Slovenija

NA SNAZI OD SUBOTE
Slovenija skinula BiH s crvene liste
NA VRH

Podijeli članak na