PALA BANDA

Pogledajte pokušaj dramatične pljačke draguljarnice u centru Venecije: Dimnim bombama pokušali stvoriti diverziju

Pljačka je ostala samo na pokušaju jer je jedan turist upozorio obližnju policijsku patrolu

Turista osujetio plan pljačkaša. Printscreen

A. Ka.

14.6.2021

Danas je u koordiniranoj akciji policija širom Evrope uhvaćeno osam osoba koje se dovode u vezu s pokušajem dramatične pljačke draguljarnice u Veneciji 2017. godine.

Osmero osumnjičenih uhapšeni su u Austriji, Estoniji i Finskoj te pripadaju bandi iz Estonije koja je specijalizirana za pljačke luksuznih evropskih draguljarnica, objavio je AFP, pozivajući se na talijansku policiju.

U ožujku 2017. pripadnici te bande aktivirali su dimne bombe na Trgu svetog Marka u Veneciji, čime su htjeli skrenuti pažnju javnosti i policije uoči upada u draguljarnicu.

No, pljačka je ostala samo na pokušaju jer je jedan turist upozorio obližnju policijsku patrolu, nakon čega su se naoružani razbojnici dali u bijeg.

Snimke koje je objavila talijanska policija prikazuju jednog sumnjivca kako postavlja dimnu bombu u podnožje zvonika na Trgu svetog Marka te uspaničene turiste koji bježe s lica mjesta nakon što se počeo dizati gust oblak dima.


Druga dimna bomba postavljena je u obližnjoj ulici.

Vijest o hapšenjima objavljena je danas, nakon dugogodišnje istrage, kojom je koordinirao Europol.

Policija navodi da su članovi bande odgovorni za tri slične pljačke, na Korzici te u Austriji 2016. odnosno 2017. godine. Vrijednost ukradenog plijena procjenjuje se na milion eura.

Među uhapšenima je i vođa bande, koji se skrivao u Finskoj. Talijanska agencija AGI navodi da je već osuđivan zbog pljački, ali i ubistva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.