PROPAO PLAN

Velika Britanija zbog indijskog soja odgodila ukidanje "lockdowna"

Mislim da je razumno još malo pričekati, kazao je Boris Džonson

Džonsonovu objavu s nezadovoljstvom su dočekali protestanti protiv „lockdowna“. EPA

A. Ka.

14.6.2021

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) odgodio je danas plan ukidanja „lockdowna“ za mjesec dana, upozorivši da bi, ako ništa ne poduzme, zbog indijske varijante Covida-19 broj hospitaliziranih mogao doseći brojke s vrhunca prvog vala pandemije.

Prema planu koji je Džonson predstavio u februaru, većina epidemioloških restrikcija trebala je biti ukinuta 21. juna te je tada trebalo doći do potpunog otvaranja pubova, restorana, noćnih klubova i drugih ugostiteljskih objekata.

Ta dugo očekivana odluka pomaknuta je za 19. juli.

- Mislim da je razumno još malo pričekati - kazao je Džonson na novinskoj konferenciji i dodao:

- Kako stvari sada stoje i na temelju dokaza koje trenutno imam, uvjeren sam da nam neće trebati više od četiri tjedna.

Džonsonovu objavu s nezadovoljstvom su dočekali protestanti protiv „lockdowna“, koji su se okupili nedaleko od premijerske rezidencije u Londonu.


Dodatno će vrijeme biti iskorišteno za ubrzanje britanskog programa vakcinisanja, koji je već jedan od najuspješnijih na svijetu. Skratit će se preporučeni vremenski razmak između primanja prve i druge doze vakcina, za starije od 40 godina, s 12 na osam sedmica.

Situacija će se razmotriti 28. juna, što bi moglo omogućiti pomicanje ponovnog otvaranja, iako je Džonsonov portpaol rekao da to nije izgledno.

Posljednjih je sedmica zabilježen brz porast slučajeva koje je prouzročio indijski soj Covida-19. Zdravstveni dužnosnici vjeruju da se prenosi 60 posto brže nego prethodni sojevi, a naučnici su upozorili da bi mogao potaknuti treći val zaraze.

Velika Britanija je u ponedjeljak zabilježila 7.742 nova slučaja zaraze i tri smrtna slučaja. Džonson je kazao da broj zaraženih raste za oko 64 posto sedmično te da broj hospitaliziranih na intenzivnoj njezi raste

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.