OBJAVLJENI REZULTATI

AstraZeneca provela istraživanje o prevenciji koronavirusa antitijelima

Terapija monoklonskim antitijelima svrstava se u skupinu lijekova koji oponašaju prirodna antitijela koja tijelo proizvodi u borbi protiv infekcije

AstraZeneca ispituje učinkovitost lijeka i kod već zaraženih pacijenata. Agencije

A. K.

15.6.2021

Proizvođač lijekova AstraZeneca u utorak je objavio da njegova terapija monoklonskim antitijelima, AZD7442, nije pomogla u prevenciji bolesti covid-19 kod osoba koje su bile izložene koronavirusu.

Saopćeno je kako su u istraživanju učestvovale nevakcinisane osobe starije od 18 godina koje su bile u kontaktu sa zaraženima unazad osam dana. Uspoređujući s placebom, AZD7442 je smanjio rizik od razvoja simptoma koronavirusa za 33 posto, što statistički nije značajno, objavila je kompanija.

AstraZeneca ispituje učinkovitost lijeka i kod već zaraženih pacijenata i u prevenciji razvoja težih oblika bolesti.

- Iako lijek nije ispunio glavni cilj u sprječavanju pojave simptoma, ohrabreni smo zaštitom koju je terapija AZD7442 pružila sudionicima s negativnim PCR testom - izjavio je Mene Pangalos, izvršni potpredsjednik za istraživanje i razvoj AstraZenece.

Američka vlada je podržala razvoj AZD7442.

AstraZeneca je u martu sa SAD-om postigla dogovor o isporuci pola miliona doza lijeka, a danas je objavljeno da su u toku pregovori s američkom vladom o daljnjim koracima.

Terapija monoklonskim protutijelima svrstava se u skupinu lijekova koji oponašaju prirodna antitijela koja tijelo proizvodi u borbi protiv infekcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.