ELEGANTNA PALAČA

Pogledajte raskošnu vilu u kojoj će se održati historijski susret Bajdena i Putina

Između tri i 3,5 hiljada policajaca raspoređeno je u inače mirnom švicarskom gradu

A. Ka.

15.6.2021

Raskošna vila - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Postoje možda veliki problemi koje treba raspraviti, ali okruženje sastanka američkog i ruskog predsjednika u veličanstvenoj vili iz 18. stoljeća s pogledom na Ženevsko jezero bit će raskošno i mirno.

Prvi sastanak licem u lice u lice između Džo Bajdena (Joe Biden) na predsjedničkoj funkciji i ruskog kolege Vladimira Putina mogao bi trajati četiri do pet sati ili više.

Neke od tema o kojima će razgovarati u srijedu su kontrola naoružanja, kibernetički napadi i uplitanje u izbore.

Međutim, neće biti jela, a ruski i američki predsjednici održat će odvojene konferencije za novinare, u znak zategnutih odnosa.

- Bez lomljenja kruha - rekao je novinarima visoki američki dužnosnik dok je Bajden letio u Ženevu na razgovore koji bi trebali započeti oko 13 sati u Villi La Grange, elegantnoj sivoj palači okruženoj parkom od 30 hektara.


Putin stiže prvi, a on i Bajden će se najprije sastati sa švicarskim predsjednikom Guyom Parmelinom. Nakon toga će ruski i američki predsjednik razgovarati u knjižnici u kojoj se čuvaju stare knjige na kineskom, francuskom, perzijskom i turskom.

S Bajdenom na sastanak dolazi državni sekretar Entoni (Antony) Blinken, a s Putinom šef ruske diplomacije Sergej Lavrov.

Između tri i 3,5 hiljada policajaca raspoređeno je u inače mirnom švicarskom gradu.

Među hiljadama knjiga u vili nalazi se i ona Charlesa Picteta de Rochemonta, diplomata koji je pripremio švicarsku Deklaraciju o trajnoj neutralnosti - dodatni razlog za izbor Ženeve za mjesto održavanja samita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.