POVOLJNIJA SITUACIJA

EU ukida ograničenja za putovanja turista iz SAD

Preporuka je neobavezujuća, a nacionalne vlade imaju ovlasti da zahtijevaju i postavljaju uslove prilikom ulaska u njihove države

Neke članice EU već su počele puštati američke turiste. Arhiv

Anadolija

16.6.2021

Evropska unija (EU) preporučuje svojim državama članicama da počnu ukidati ograničenja za turiste iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Članice EU dogovorile su se da dodaju SAD na listu zemalja za koje bi trebale postepeno ukidati ograničenja kada su putovanja u pitanju. Prijedlog je usvojen tokom sastanka stalnih predstavnika evropskog bloka u Briselu.


Besplatni certifikati

Preporuka je neobavezujuća, a nacionalne vlade imaju ovlasti da zahtijevaju i postavljaju uslove prilikom ulaska u njihove države.

EU nema jedinstvenu turističku ili graničnu politiku protiv koronavirusa, ali već mjesecima radi na zajedničkom digitalnom pasošu za vakcinisane, testirane ili nedavno oporavljene od koronavirusa. Besplatni certifikati omogućit će ljudima da se kreću između evropskih zemalja bez karantina ili podvrgavanja dodatnim testovima na koronavirus.

Nekoliko zemalja EU već je počelo koristiti sistem, uključujući Belgiju, Španiju, Njemačku, Grčku, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Dansku i Poljsku. Očekuje se da će ga ostali početi koristiti od 1. jula.


Još pet zemalja

Neke članice EU već su počele puštati američke turiste. Međutim, belgijski premijer Aleksander De Kro (Alexander De Croo) rekao je ove sedmice da pažljiv i postepeni pristup treba ostati pravilo.

- Pogledajmo nauku i pogledajmo napredak. Pogledajmo brojeve i kad bude sigurno, učinit ćemo to - rekao je De Kro.

Pored SAD, predstavnici država EU na listu dozvoljenih turističkih putovanja dodali su još pet zemalja: Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Srbiju, Liban i Tajvan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.