ZAJEDNIČKA IZJAVA

Bajden i Putin poručili: Nikada ne smije doći do nuklearnog rata, u njemu ne bi bilo pobjednika

Danas ponovo potvrđujemo privrženost principu prema kojem u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika, kao i da on nikada ne smije da se pokrene - saopćeno je u zajedničkoj izjavi

Sa samita u Ženevi. AFP

A. J.

16.6.2021

Nakon razgovara u Ženevi, predsjednici SAD i Rusije, Džo Bjaden (Joe Biden) i Vladimir Putin dali su zajedničku izjavu posvećenu pitanjima strateške stabilnosti. Lideri su istakli da nikada ne smije doći do nuklearnog rata, kao i da u njemu ne bi bilo pobjednika.

- Rusija i Sjedinjene Američke Države pokazale su da su čak i u vrijeme napetosti u stanju da napreduju u ostvarivanju zajedničkih ciljeva kako bi se osigurala predvidljivost u strateškoj sferi, smanjili rizici oružanih sukoba i prijetnje nuklearnim ratom - navodi se u dokumentu.

Kao primjer takvog pristupa navodi se nedavno produženje ugovora o Sporazuma o ofanzivnom strateškom naoružanju (START 3).

- Danas ponovo potvrđujemo privrženost principu prema kojem u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika, kao i da on nikada ne smije da se pokrene - saopćeno je u zajedničkoj izjavi.

Lideri Rusije i SAD najavili su pokretanje kompleksnog dijaloga o strateškoj stabilnosti, koji bi trebalo da postavi temelje buduće kontrole naoružanja.


Sastanak podijeljen u dva dijela. AFP

Podsjetimo, samit Putina i Bajdena u Ženevi je završen. Putin je na konferenciji za novinare rekao da su pregovori bili dobri i da je postignut dogovor o vraćanju ambasadora.


Ukupno su pregovori trajali četiri i po sata, uključujući i pauzu između prvog i drugog dijela.


Prvi dio sastanka u užem formatu u kojem su osim predsjednika prisustvovali šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) je završen nakon dva sata, nakon čega je održan i drugi dio sastanka u širem formatu, koji je trajao jedan i po sat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.